Європарламент ухвалив резолюцію, Єврокомісія обговорює ембарго на російські енергоносії, а Рада Євросоюзу проголосувала за новий пакет санкцій — з незвички навіть в органах ЄС можна заплутатися. Додамо до них ще інші країни, міжнародні інституції та об’єднання, і кожне голосування за нові обмеження для росії з високою ймовірністю викличе питання: “А що це означає?”.

Цей текст допоможе розібратися, бо він коротко пояснює, хто і як запроваджує санкції до рф.

Окремі держави

Щоб країна могла самостійно запроваджувати санкції, у неї має бути відповідне законодавство. Ті, в кого відсутня власна санкційна програма, запроваджують обмеження, які затвердила ООН та в деяких випадках, ЄС. Правових засобів власноруч визначити санкції не мають, наприклад, Нігерія та Індонезія. Серед країн, які могли б, але поки не зробили цього — Китай, Індія, Ізраїль, Туреччина та Сербія. 

ООН не зможе запровадити санкції на росію, бо вона має право вето в її Раді Безпеки. Щоб вийти із цієї ситуації, Нова Зеландія навіть змінила законодавство — і тільки завдяки цьому змогла самостійно обрати обмеження. 

Своєю чергою Франція, яка входить до ЄС, має і власну санкційну програму — тож крім впровадження санкцій союзу, вона може обирати подібні заходи на свій розсуд.

У Британії санкції затверджують міністри, яких зараз очолює Борис Джонсон. 

У США повноваження запроваджувати санкції має президент. Водночас він може делегувати їх міністру фінансів чи держсекретарю. Міністр фінансів може передати їх далі на Управління контролю за іноземними активами США (Office of Foreign Assets Control, OFAC) чи інші відділи міністерства.

У Канаді санкції готує Міністр закордонних справ, а затверджує — Генерал-губернатор. Це представник монарха (наразі королеви Єлизавети ІІ), адже Канада входить до Британської співдружності.

У Швейцарії санкції затверджує Федеральна рада (Federal Council) — вищий орган виконавчої влади. Вона як накладає обмеження до росії самостійно, так і повторює санкції ЄС.

У Японії санкції можуть застосовувати кабінет міністрів та окремо міністри фінансів, економіки та закордонних справ.

В Австралії запроваджувати їх уповноважений міністр закордонних справ. 

Євросоюз

Перший крок робить Європейська рада. Вона має ухвалити політичне рішення, що санкції потрібно запровадити. Європейська рада (European Council, неформально EUCO або EC) складається з очільників країн ЄС — президентів та прем’єр-міністрів, голови ради (зараз це Шарль Мішель) та голови Європейської комісії (Урсула фон дер Ляєн). Це своєрідний майданчик для обговорень, де вони разом визначають загальні напрями політики й пріоритети союзу.

Далі санкції розробляють, а фінально їх затверджує Рада ЄС (The Council of the European Union). Вона схожа на Європейську раду, однак має інші функції та об’єднує вже не лідерів держав, а 27 профільних міністрів та одного єврокомісара галузі, питання якої обговорюються на засіданні. Єврокомісар — це член Єврокомісії, він не має права голосу на цих засіданнях.

Після того, як Рада ЄС затвердила санкції, члени союзу мають привести у відповідність до них свої внутрішні правила. За впровадженням санкцій надалі стежить Європейська комісія (European Commission) — вищий виконавчий орган ЄС, приблизно як Кабмін в Україні. На відміну від Європейської ради та Ради ЄС, вона представляє саме колективні інтереси ЄС, а не країн-членів окремо. Єврокомісія займається всіма технічними нюансами санкцій союзу: щоб вони не суперечили законодавству й міжнародному праву, були логічними та доцільними.

А як щодо Європарламенту? 7 квітня він підтримав резолюцію про повне і негайне ембарго на імпорт російських енергоносіїв. Однак важливо розуміти, що воно носить рекомендаційний характер — це заклик до країн ЄС перестати купувати нафту, газ та вугілля в рф. 

Загалом Європейський парламент (European Parliament) — це законодавчий орган союзу, який, утім, не має права законодавчої ініціативи. Якщо порівняти його з українським парламентом, то депутати Верховної Ради і пропонують, і ухвалюють законопроєкти, а Європарламент — лише ухвалює. Орган складається із 705 представників, яких обирають напряму громадяни ЄС. 

Отож підіб’ємо підсумок по ЄС:

  • Європейська рада — вирішує, що санкції потрібно ввести;
  • Рада ЄС — затверджує їх;
  • Єврокомісія — опікується виконанням санкцій;
  • Європарламент — у цьому випадку, дає рекомендації і представляє думку громадян ЄС.

Детальніше про процедуру впровадження санкцій у ЄС, США та Канаді ви можете дізнатися з інфографік НАЗК.

Організація Об’єднаних Націй

Згідно зі Статутом ООН, країни-члени мають виконувати санкції організації. Їх затверджує Рада Безпеки ООН. росія у ній має право вето, тож цей шлях поки що закритий. Водночас її виключили з Ради ООН із прав людини. Це міжнародний правозахисний орган, який проводить загальні дослідження дотримання прав людини, готує рекомендації та проєкти міжнародно-правових актів для їхнього захисту.  

Вигнати росію з ООН навряд чи вдасться. Однак питання про те, чи має вона право посідати місце в Радбезі, піднімали вже неодноразово.

Рада Європи

Попри схожість назви із Європейською радою та Радою ЄС, Рада Європи (Council of Europe) аж ніяк не є інституцією Євросоюзу — це окрема міжнародна організація. Вона об’єднує 46 (донедавна 47) європейських країн, які визнають принцип верховенства права та гарантують основні права людини і свободи для своїх громадян

У 1950 році  Рада Європи затвердила Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, яку створили відповідно до Загальної декларації прав людини ООН. Порушення Конвенції можна оскаржити в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ, англійською European Court of Human Rights). Україна приєдналася до організації в 1995 році.

Після анексії Криму в 2014 році, Парламентська асамблея Рада Європи (ПАРЄ) призупинила право голосу росії. Однак у 2019 це право їй повернули.

Остаточно вигнати рф із Ради Європи вдалося лише в березні 2022. Це зробив Комітет міністрів РЄ із попередньою рекомендацією ПАРЄ (216 голосів із 219). Разом із виходом з організації у рф перестала діяти і Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Тобто її дії більше не можна буде оскаржити в ЄСПЛ, і вона не зобов’язується дотримуватися положень цього документу, як-от поважати права людини, не катувати, не застосовувати смертну кару, не вдаватися до рабства. Російська партія ЛДПР навіть заявила, що цим рф “скидає з себе окови чужих їй цінностей і правил”. Щоправда, частина тих зобов’язань у неї ще є за іншими міжнародними документами. 

Міжнародні фінансові та економічні організації

У таких організаціях країни домовляються про взаємне полегшення правил торгівлі, допомагають одне одному пережити кризи та розбудовувати економіку. Щоб посилити ізоляцію росії від цивілізованого світу, треба виганяти її і з майданчиків економічної співпраці. 

На початку березня Україна офіційно звернулася до країн Великої сімки  з вимогою припинити членство рф та Білорусі у Міжнародному валютному фонді (МВФ) та всіх організаціях Світового банку. Якщо дуже узагальнити й спростити, МВФ опікується фінансовою стабільністю в світі, а СБ допомагає країнам розвивати економіку та зменшувати рівень бідності.

Міжнародний валютний фонд (International Monetary Fund, IMF)

До складу МВФ входять 190 країн світу. Фонд моніторить економічну ситуацію у світі, надає кредити та допомагає урядам провадити якісну економічну політику. росію можуть відрізати від права позичати в МВФ, голосувати там, чи взагалі виключити її з організації, якщо вона порушить угоду, наприклад, не надасть необхідну інформацію: свій платіжний баланс, індекс інфляції, валютний курс чи інші економічні показники. Для фінального вигнання рф з МВФ потрібна підтримка 85% членів фонду.

Світовий банк

Він надає країнам дешеві позики під конкретні проєкти розвитку. На початку березня СБ зупинив свої програми в рф і Білорусі. Крім цього, він не надавав нових кредитів рф після анексії Криму, а Білорусі — з середини 2020 року. Як і у випадку з МВФ, вигнати росію зі Світового банку можна буде, якщо вона порушить свої зобов’язання. Тоді СБ більшістю голосів може призупинити членство росії, і якщо протягом року це рішення не скасують, вона автоматично буде виключена.

Європейський банк реконструкції та розвитку (European Bank for Reconstruction and Development)

ЄБРР важливо не плутати з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР входить до Світового банку і є його основною кредитною установою). ЄБРР позичає кошти під конкретні проєкти для розвитку економіки в країнах від Центральної Європи до Центральної Азії. Після анексії Криму банк перестав вкладати кошти в нові проєкти в росії, з середини 2020 року — в Білорусі.

На початку квітня 2022 Рада керівників ЄБРР проголосувала за припинення доступу росії та Білорусі до фінансів й експертизи банку. Раніше зробити це закликала Рада директорів ЄБРР. Банк не інвестуватиме в нові проєкти і може зупинити виплати за вже наявними. Якщо протягом року ЄБРР не поновить права росії та Білорусі в організації, вони автоматично будуть виключені з неї.

Світова організація торгівлі (World Trade Organization, WTO)

Вона опікується глобальними правилами торгівлі між державами. Її головна функція – робити торгівлю легкою, передбачуваною і вільною, наскільки це можливо. Країни домовляються про знижені митні ставки, спрощені правила торгівлі тощо.

Виключити росію з СОТ буде досить складно: угода організації не передбачає прямої процедури вигнання чи критеріїв, як-от підтримання демократичного порядку, порушення яких могло б стати підґрунтям для призупинення членства. Однак держави-члени організації можуть запроваджувати обмеження самостійно. Так, низка країн в односторонньому порядку призупинили режим найбільшого сприяння (принцип MFN – most favored nation) у торговельних стосунках з росією. Це зробили держави Великої сімки та ЄС, а також Албанія, Австралія, Нова Зеландія, Ісландія, Норвегія, Південна Корея, Молдова, Чорногорія та Північна Македонія. Тепер ці країни можуть самостійно збільшити мита на російські товари або взагалі заборонити їхній імпорт. Тобто в стосунках із ними рф втрачає преференції, які надає членство в СОТ.

Крім цього, росію виключили з групи, яка обирає представників для головування в різноманітних комітетах і органах СОТ.

Цей матеріал можна продовжувати довго, адже в сучасному глобалізованому світі між країнами є купа переплетень: політичні та економічні об’єднання, домовленості, партнерства. І ще є звідки виганяти росію та що їй забороняти. Тому міжнародна спільнота має посилювати тиск на рф, ізолювати її від решти світу — тільки так ми можемо перекрити росії джерела ресурсів для війни.