29 травня тендерний комітет Агентства з розшуку та менеджменту активів нарешті обрав управителя для Межигір’я. Переможцем конкурсу став ТОВ “Скомпані”, залишивши позаду приватне підприємство та ГО “Національний парк України “Межигір’я”, яка наразі керує справами у резиденції.

Це ходіння по колу. З одного боку, українське законодавство та критерії тендерного комітету АРМА не передбачають перевірку потенційного управителя на доброчесність або співпрацю з деякими силами. З іншого, працюючи з чутливими або токсичними активами, переможець конкурсу не повинен би мати плям у біографії, скажімо, через антиукраїнську діяльність“, – зазначила керівник юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко.

Нагадаємо, що ідеться про управління активами у вигляді нерухомого та рухомого майна у с. Нові Петрівці Вишгородського району, які передані в Агентство на підставі ухвал Печерського районного суду Києва. Новий менеджер керуватиме Межигір’ям, допоки Оболонський районний суд та Київський апеляційний суд не винесуть рішення у справі щодо екс-президента Януковича.

Нещодавно відбулася дискусія проблемних моментів у діяльності АРМА. Зокрема експерти зачепили питання управління технологічно складних активів і Межигір’я зокрема. Так,  неочікувану думку висловив начальник Управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк. Його підрозділ, зокрема, клопотав про передачу Межигір’я в управління АРМА.

Створення АРМА є позитивним моментом. Велика кількість питань, пов’язана з арештом, утриманням, збереженням майна до вироку суду, покладено на відповідний орган. І слідчий, і прокурор можуть зосередитися на своїх завданнях у кримінальному провадженні. Але підхід до утримання арештованого майна має бути, на мою думку, дещо інший. На утримання частини майна мають витрачатися без можливості одержання доходу. З урахуванням, в тому числі, історичної цінності, чи якихось інших нюансів цього майна. Ця ситуація стосується безпосередньо і Межигір’я”, – зазначив Горбатюк.

Більше про рекомендації експертів – на сайті ТІ Україна.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(646) "Це ходіння по колу. З одного боку, українське законодавство та критерії тендерного комітету АРМА не передбачають перевірку потенційного управителя на доброчесність або співпрацю з деякими силами. З іншого, працюючи з чутливими або токсичними активами, переможець конкурсу не повинен би мати плям у біографії, скажімо, через антиукраїнську діяльність." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Це ходіння по колу. З одного боку, українське законодавство та критерії тендерного комітету АРМА не передбачають перевірку потенційного управителя на доброчесність або співпрацю з деякими силами. З іншого, працюючи з чутливими або токсичними активами, переможець конкурсу не повинен би мати плям у біографії, скажімо, через антиукраїнську діяльність.