Протягом місяця молодші юристи ТІ Україна моніторили роботу Вищого антикорупційного суду. За цей час монітори провели понад 100 годин на ~ 75 засіданнях у провадженнях з 46 обвинуваченими. 

У цьому матеріалі зібрані поради для тих, хто хоче відвідати судове засідання та бути до цього готовим майже на 100%.

Поради вільним слухачам і моніторам засідань:

• Перевірити дату та час розгляду справи. Це можна зробити у розділі “Розклад засідань” на сайті “Судова влада України”. Але будьте готові, що засідання можуть відкласти з багатьох причин, про що ви дізнаєтеся, на жаль, вже на місці.

• Підготуватися до засідання. Варто ознайомитися з судовим розглядом справи й проаналізувати його, щоб знати зміст та обставини кримінальної справи.

• Бути готовим, що засідання триватиме 3-6 годин Це означає, що на вашому ноутбуці й телефоні — повний акумулятор, із собою — зарядні пристрої чи павербенки. І, звісно, вода й перекус на перерву.

• Мати із собою КК, КПК України (електронний чи паперовий варіант).

• Звільнити кишені від ключів, монет та іншого дріб’язку. На різні металеві дрібнички реагує рамка при вході. Тож охорона просить викласти усе з кишень. Дуже смішно спостерігати, коли з кишень випадає жменя монет, ключі, жуйки та флаєри.

• Знати свої права. Якщо засідання по справі відкрите, а в залі судового засідання є місця для вільних слухачів, недопуск до нього буде порушенням низки положень законодавства щодо гласності процесу та права на доступ до суду. Можна посилатися на ч. 3 ст. 11 ЗУ “Про судоустрій та статус суддів”, ч. 2, 6 ст. 27, ст. 328 КПКУ.

• Оскільки у ВАКС часто розглядаються резонансні справи, потрапити такі на засідання багато хто бажає. З огляду на це, варто прийти в суд заздалегідь, на 15-20 хв раніше початку засідання. Адже кількість місць у залі судового засідання обмежена.

• Бажано одягнути діловий одяг. Уникайте відвідування суду у спортивному одязі, шортах, одязі з глибоким вирізом тощо. Інакше є загроза вислухати лекції від працівників суду про етичність. 

• Якщо плануєте роботи нотатки під час судового засідання (що є вашим правом, закріпленим у КПК), то варто взяти з собою щось із твердою поверхнею (наприклад, той самий КПК), аби було зручно це робити.

• Поїжте перед візитом в суд. Затримуватися можуть і судді, і власне розгляд справи. А бути злим і голодним в суді — дуже погана ідея.

• Насамкінець, набратися терпіння. Випадки, коли засідання починаються на годину пізніше або не починаються взагалі, є доволі характерними для ВАКС. Тому треба бути морально готовим до втрати власного часу. Терпіння також не завадить тоді, коли з’явиться бажання поскролити соцмережі або пошукати додаткову інформацію по справі. Інтернет у ВАКС плачевний.  

 

Цей матеріал створено за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Погляди належать виключно Трансперенсі Інтернешнл Україна і можуть не збігатися з позицією Посольства США.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(213) "Протягом місяця молодші юристи ТІ Україна провели понад 100 годин на ~ 75 засіданнях у провадженнях з 46 обвинуваченими." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Протягом місяця молодші юристи ТІ Україна провели понад 100 годин на ~ 75 засіданнях у провадженнях з 46 обвинуваченими.