Скільки максимально грошей ви витрачали на свій День народження? Кілька тисяч гривень на гулянку? Або ж кілька десятків тисяч на солідний ювілей? Під час карантину ми почали витрачати менше на подібні свята: і тому що не можна зібрати велику компанію, та і гроші звикли економити.

Однак цьогорічне святкування Дня Незалежності України стало абсолютним винятком з цього правила. Станом на 17 серпня державні структури вже витратили на підготовку до нього в Prozorro 115 млн грн. Крім цього, найближчим часом планують підписати договорів на ще щонайменше 80 млн грн

Розбираємося, на що пішли ці гроші, та що ще планують купити. 

Раніше на День Незалежності витрачали суми в десятки разів менші. До прикладу, у 2020 році такі витрати становили лише 4 млн грн, а в 2019 році 10 млн грн. Порівняти з витратами на попередній ювілей — 25-річчя — неможливо, бо тобі більшість закупівель здійснили за паперовими тендерами Після запуску Prozorro до Дня Незалежності у 2016 витратили лише 870 тис. грн.

Однак цьогорічне святкування відрізняється масштабами. Окрім активностей у столиці, по всій Україні відбудеться понад 150 заходів. Цьогоріч також оновили державні прапори в областях. Ще у січні Офіс Президента доручив кожній ОДА забезпечити встановлення найбільшого державного прапора України в області до Дня Державного Прапора з нагоди 30-річчя незалежності України.

Також у бюджет Дня Незалежності включили багато інфраструктурних проєктів: реставрації аеропортів в обласних центрах, різних пам’яток, запуск космічного апарату. За прогнозами Міністерства фінансів, це коштуватиме бюджету 5,4 млрд грн. 

Святкування в Києві

Головні святкові заходи, звісно, відбудуться у столиці. Насамперед власне 24 серпня відбудеться Святковий парад Збройних сил України. Знімати його, так само як і парад в Одесі, буде компанія “Спецекспотрейд”, що належить львів’янину Богдану Трілю та жителю с. Петрівського (Київська обл.) Юрію Біловусу. Вони отримали підряд на майже 20 млн грн

За договором, окрім знімання, вони організують театральне дійство ДНК: усе від концепції до її втілення у деталях — костюми, грим, реквізит, спецефекти та інше. Ймовірно, під театральним дійством мають на увазі святковий концерт День Незалежності Країни. Він відбудеться на НСК “Олімпійському”. Оренда приміщення для концерту — це ще одна закупівля на понад 5 млн грн

24 серпня, окрім ДНК, у Києві також відбудеться концерт італійського оперного співака Андреа Бочеллі. Захід фандрейзинговий, і попри те, що його анонсують і піарять, закритий — вхід за запрошеннями. Ймовірно саме його організацією буде опікуватись ПП “ПКС”, яким володіють кияни Юрій Кошель та Марія Семенова. Вони отримали підряд на 19,5 млн грн на організацію урочистого концерту за участю Президента, чиновників, дипломів, міжнародних організацій, української діаспори, науковців, творчої інтелігенції та духовенства. 

Кошти, зібрані з цього концерту, а також за квитки на ДНК, направлять благодійному фонду “Модерн арт фаундейшн”. Його започаткували за ініціативи Володимира Зеленського, щоб створити центр сучасного мистецтва — музей Івана Марчука. До речі, квитки на ДНК можна придбати за посиланням

У межах святкування Дня Незалежності відбудеться і безкоштовний музичний захід. Концерт-подорож “Ковчег «Україна»: десять століть української музики” відбудеться 22 серпня на Михайлівській площі. Його телеверсію покажуть на телеканалі 1+1. У програмі найвідоміші композиції останнього тисячоліття: від колядок до сучасної музики. Підряд на організацію цього концерту  на 15 млн грн отримало ТОВ “Медіатек ПР”. 

Також у столиці проведуть і кілька офіційних заходів. 22 серпня відбудеться вручення відзнак «Національна легенда України». Нагороджувати громадян за визначні заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові відтепер будуть щорічно. Це теж ініціатива Президента. Цьогоріч на вручення витратять 6,8 млн грн. Основний підрядник Івент агенція “ЛМ Продакшн” — забезпечить самі нагороди (1,6 млн грн), сценарій заходу і його втілення, включно з декораціями, освітленням і мініфільмами (1,7 млн грн). А ДП “Гарант-Сервіс” за майже 140 тис. грн забезпечить кейтеринг заходу.

23 серпня проведуть Установчий саміт “Кримської платформи”. Це дипломатична ініціатива України для сприяння деокупації Криму і захисту прав людей там. До нього залучають якомога більше країн, щоб платформа стала колегіальним суб’єктом взаємодії з Росією щодо Криму. Саміт відбудеться у КВЦ “Парковий”. На сценарій, декор, VR зону, ролики та інші мультимедійні продукти для заходу витратили 6,8 млн грн. За організацію заходу відповідатиме київський ФОП Ігор Малахов. Однак, окрім цього для заходу збираються укласти ще 31 договір на майже 10 млн грн: логістика, реклама, кейтеринг, транспортування і багато іншого. 

Загальнонаціональне святкування

Найбільше коштів на офіційні заходи очікувано витратили в  Київській області (зокрема в самому Києві) 168 млн грн. На другому місці за витратами Дніпропетровська область 6,4 млн грн. Трійку лідерів замикає Харківська область з витратами 4,6 млн грн

Дніпропетровська область посіла друге місце за витратами на День Незалежності через  велику закупівлю на  4,2 млн грн організацію авіашоу «Вільне небо». 21 серпня на аеродромі у селі Майському у хмарах розгорнуть величезний український прапор, а парашутисти «станцюють» гопак на висоті понад 4 км.  Також на гостей чекатиме ярмарок, і виступатимуть Руслана та Ivan Navi. Займатися усією організацзією: від забезпечення польотів і виступів парашутистів до організації зони з їжею і проведення флешмобу, буде ФОП з Дніпра Олена Молотова. 

Дві найбільші закупівлі в Харкові — це обладнання для святкового дійства: світлове і мультимедійне за 1,2 млн грн та звукове і конструкції за 1,3 млн грн. Обидві закупівлі були конкурентними. Підряди отримали ФОП Володимир Хухрянський і ТОВ “Фірма шоу світла “Феєрія””.

Найбільший державний прапор України

Напередодні Дня Незалежності в Україні відзначатимуть День Прапора: у всіх регіонах країни 23 серпня піднімуть великі стяги. Із цієї нагоди ще в січні Офіс Президента доручив кожній ОДА до свята встановити найбільші державні прапори України в області.

 За даними організації StateWatch, на цей проєкт витратили щонайменше 170 млн грн. Найдорожчою стала стела з державною символікою у Харкові — вона коштувала 24,5 млн грн. Другу сходинку за вартістю посів прапор у Броварах (Київська область). На його будівництво витратили майже 20,8 млн грн.  У  Сумській, Тернопільській, Одеській та Херсонській ОДА вирішили обійтися в цій справі без бюджетних коштів. А в Києві та Запоріжжі найвищі прапори встановили раніше, в попередні роки.

Ще 4,6 млн грн заплатять за комунікаційну кампанію для церемоній урочистого підняття прапорів. У заходах візьмуть участь президент та інші посадовці. На цьому витрати на свято не закінчуються для київської події окремо закуповують відеозйомку та створення ролика. За це треба буде заплатити понад 1 млн грн. 

Багато відео

На відеоконтент цьогоріч загалом витратили щонайменше 42 млн грн. Знімання і створення відео часто купували для окремих подій, наприклад про те, як президент підніматиме прапор. Іноді такі послуги входили до переліку, який закуповували як організацію заходу — знімання параду ЗСУ було частиною закупівлі концерту ДНК. Окрім цього, кілька великих закупівель провели винятково на виробництво відео.  

Мультимедійна платформа іномовлення України замовила виробництво документального серіалу про 30 років незалежності України. Саме цьому державному підприємству належать канали іномовлення UA (російською про Україну для інших країн) та ДОМ (теж російськомовний, але для жителів тимчасово окупованих територій України). Виробництво 30 документальних відео по 20 хв обійдеться бюджету в 4 млн грн. Відео будуть російською. Серіал замовили в «Фреш Продакшн Ю Ей», засновниками якої через кіпрську компанію «МВ Мові Ворлд Лімітед» є Сергій Котенко, Юлія Чернявська та Олег Щербина. Серед відомих документальних проєктів  компанія зняла фільми «Будинок «Слово» (2017), «Крим. Вкрадений півострів» (2019) та «1944. Депортація» (2019).

Ще 9,8 млн грн підуть на ще один документальний серіал, але вже про ВІДЗНАЧЕННЯ 30-ї річниці незалежності України. Це будуть 26 ігрових відеороликів по 60 секунд, ігровий відеоролик на 90 секунд, а також документальний фільм на 26 хвилин. Серія має розкривати День Незалежності України як свято усієї нації, акцентуючи увагу на концепції єдності, багаторічному цивілізаційному розвитку українського народу та нашої державності, а також історичному процесі відновлення Незалежності. Послуги замовили в столичної «Лайт Коммунікейшн» засновниками якої є Віталій Шаповаленко і директор Євген Високовський.

Інфраструктурні проєкти

Насамкінець, попри усі витрати на власне святкування, найбільше все-таки запланували витратити на інфраструктурні проєкти   5,4 млрд грн. На будівництво євроколії «Київ – Львів – Скнилів» хочуть витратити 570,2 млн грн, на завершення будівництва другої черги Національного музею Голодомору 1,3 млрд грн, на завершення будівництва нового комплексу лікарні «Охматдит» 1,2 млрд.  Також планують модернізувати 6 регіональних аеропортів. Крім того, в цьому році, теж з нагоди річниці Незалежності, збираються запустити в космос український супутник. 

З цих планів у Prozorro вже є закупівлі:

  • 440 млн грн реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Херсон»
  • 306 млн грн реставрація  будівлі Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського;
  • 98 млн грн реконструкція радіотехнічних засобів навігації та посадки аеродромного комплексу ОКП «Міжнародний аеропорт Рівне»
  • 6,6 млн грн  відтворення надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Успенському соборі Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.
Джерело: dozorro.org