У середині вересня в парламенті зареєстрували проєкт бюджету на 2024 рік. У ньому зберегли пріоритетне фінансування видатків на оборону і передбачили зростання видатків на соціальне забезпечення та фінансування частини центральних органів влади. Враховуючи мобілізацію коштів на оборонні потреби, видатки на відновлення країни від наслідків повномасштабного вторгнення у 2024 році пропонують скоротити. 

Це стосується безпосередньо Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, кошти якого є джерелом фінансування відбудови знищеної або пошкодженої внаслідок війни інфраструктури, а також виплат компенсацій у межах єВідновлення. Також скоротять видатки й інших фондів (Державного фонду регіонального розвитку, Державного дорожнього фонду), які прямо або опосередковано могли використовувати для фінансування потреб країни з відновлення. Крім того, під скорочення видатків потрапило й профільне Агентство з відновлення та розвитку інфраструктури. 

З огляду на такі бюджетні перспективи подальша відбудова та відновлення країни здебільшого буде залежати від фінансової підтримки наших міжнародних партнерів. Але її надання вимагатиме застосування інструментів, які передбачатимуть максимальний рівень прозорості та підзвітності, цільове та ефективне використання коштів. 

Таким інструментом потенційно може стати Національний фонд відновлення, який пропонують створити у складі державного бюджету для ліквідації наслідків збройної агресії та відновлення об’єктів критичної інфраструктури, житлового фонду та здійснення першочергових заходів з відновлення країни. 

Напрями фінансування Національним фондом відновлення здебільшого збігаються з Фондом ліквідації наслідків збройної агресії, а порядок використання коштів також затверджуватиме Кабмін. Проте в інших аспектах Національний фонд відновлення суттєво відрізнятиметься.

Ключовою відмінністю є закріплення положень щодо створення та функціонування Національного фонду відновлення в Бюджетному кодексі. Це має забезпечити його сталість, зокрема джерел наповнення, та фінансування потреб з відновлення. Інституціоналізація в БК також знизить вплив на фонд з боку різних гілок влади та представників політичних сил під час бюджетного процесу. 

Основним джерелом наповнення нового фонду стануть кошти міжнародних партнерів: як гранти, так і позики від Європейського Союзу, іноземних урядів, міжнародних організацій та донорських установ. Відповідно, фінансування потреб країни з відновлення за рахунок міжнародної допомоги і коштів від санкцій та примусово вилучених російських активів розділять — за рахунок останніх наповнюватимуть виключно Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

Вимоги щодо застосування методики пріоритезації проєктів, які фінансуватиме Національний фонд відновлення, також закріплять в Бюджетному кодексі. Це важливо, адже зараз методика, яка застосовується при відборі проєктів для фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, носить рекомендаційний характер.   

Рішення про виділення коштів з Національного фонду відновлення прийматиме Кабмін, але на відміну від Фонду ліквідації наслідків збройної агресії — без погодження бюджетним комітетом ВР. Тобто у випадку Національного фонду відновлення пропонується усунути ризик, на який ми вказували щодо Фонду ліквідації. 

Серед ризиків ініціативи:

  • можливість спрямування коштів на будівництво або ремонт об’єктів, які не були знищені або пошкоджені внаслідок збройної агресії;
  • збереження видатків, для яких передбачено окреме фінансування у бюджеті (наприклад, закупівля шкільних автобусів);
  • можливість виведення окремих видатків з-під пріоритезації (фінансування інших робіт та послуг для здійснення заходів з відновлення за рішенням Кабміну).

До другого читання бюджетний комітет парламенту запропонував відхилити пропозицію щодо створення Національного фонду відновлення. 

Ми поділяємо важливість спрямування коштів на оборонні потреби. При цьому ми  переконані, що в умовах зростання видатків держави на соціальне забезпечення, охорону здоров’я та інші основні сфери її функціонування, фінансування відновлення країни повинне продовжуватися. Але кошти, отримані в тому числі від міжнародних партнерів, необхідно спрямувати на найважливіші та пріоритетні потреби. Тому ключовим аспектом в роботі запропонованого Фонду національного відновлення або будь-яких інших бюджетних програм має бути забезпечення прозорого розподілу та ефективного використання коштів.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні” #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.