У своєму рішенні суд вказує, що ТОВ “НВП Енергія-Новояворівськ” як учасник конкурсу мало відповідні ліцензії та досвід управління єдиним майновим комплексом, що працює в галузі виробництва теплової та електричної енергії.

Таким чином суд вважає, що АРМА не врахувала усі передбачені законом вимоги при виборі управителя.

При цьому в рішенні згадано, що підприємство-позивач причетне до розкрадання природного газу у держави в рамках кримінального провадження, в якому і було арештовано ТЕЦ.

До чого може призвести таке рішення ОАСК?

Цей вирок суду можна вважати вельми специфічним. Скасування рішення АРМА щодо обрання управителя Новороздільської ТЕЦ у 2018 році може вплинути і на результати цьогорічного конкурсу.

При цьому згадане у рішенні суду ТОВ “НВП Енергія-Новояворівськ” було фігурантом саме того кримінального провадження, в рамках якого була арештована ТЕЦ “Новий Розділ”. Так, під час конкурсу у 2018 році правоохоронці наголошували, що обрання управителями підприємства Дубневичів може розцінюватися як бажання допомогти учасникам злочинної групи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(488) "Суд вважає, що АРМА не врахувала усі передбачені законом вимоги при виборі управителя. При цьому в рішенні згадано, що ТОВ "НВП Енергія-Новояворівськ" причетне до розкрадання природного газу у держави в рамках кримінального провадження, в якому і було арештовано ТЕЦ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Суд вважає, що АРМА не врахувала усі передбачені законом вимоги при виборі управителя. При цьому в рішенні згадано, що ТОВ "НВП Енергія-Новояворівськ" причетне до розкрадання природного газу у держави в рамках кримінального провадження, в якому і було арештовано ТЕЦ.

Раніше фігуранти у справі про розкрадання природного газу майже на 1,5 млрд грн вже намагалися за допомогою судової системи повернути контроль над активами. ОАСК вже закривав провадження ТОВ «Енергія-Новий Розділ» до АРМА з обгрунтуванням, що ця справа непідсудна ОАСК, оскільки арешт був накладений в рамках кримінального судочинства.

Це не перше резонансне рішення ОАСК щодо АРМА. Так, у 2018 році суддя Пащенко скасував рішення про передачу в управління АРМА активів, пов’язаних з компанією “Ексельсіор” Олександра Клименка. Тоді це могло коштувати Україні 26 млн грн, однак апеляція врятувала становище.

Нагадаємо, що вчора одного Ярослава Дубневича взяли під варту в залі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду з правом застави у 90 млн гривень.

Щоправда, цей арешт не стосувався справи про ТЕЦ на Львівщині. Дубневича підозрюють у неправдивому декларуванні відомостей та в організації корупційних схем у закупівлях для підприємства “Укрзалізниці”. За словами адвоката Олексія Шевчука, за Ярослава Дубневича вже внесли заставу у 100 млн гривень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(316) "Під час конкурсу у 2018 році правоохоронці наголошували, що обрання управителями підприємства Дубневичів може розцінюватися як бажання допомогти учасникам злочинної групи." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Під час конкурсу у 2018 році правоохоронці наголошували, що обрання управителями підприємства Дубневичів може розцінюватися як бажання допомогти учасникам злочинної групи.

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ