Верховна Рада ухвалила закон, який розв’яже проблему сплати митних платежів у разі реалізації активів, які перебували в окремих митних зонах – транзиті, тимчасовому ввезенні, митному складі, переробці на митній території тощо.

Раніше Митний кодекс мав спеціальні підстави припинення цих митних режимів лише в разі конфіскації товарів або їх повної втрати внаслідок аварії. Однак часто активи арештовували через суд та передавали для реалізації до АРМА — і сплата митних платежів в таких випадках не була врегульована. Так було з реалізацією арештованого аміаку.  

Тож раніше посадовці АРМА, щоб запобігти проблемам з ненадходженням коштів до бюджету, вказували в оголошеннях про реалізацію активів те, що вони, наприклад, знаходиться в режимі митного контролю “Транзит”. Це створювало додаткові перепони, які варто було врегулювати.

За новим законом рухоме майно, яке на момент прийняття в управління АРМА перебувало під митним контролем України, не можна реалізувати без включення до його вартості сум несплачених митних платежів.

Розмір цих платежів визначатимуть митниці за запитами АРМА, які скеровуватимуться до Державної митної служби. Відтак цим органам ще належить розробити порядок взаємодії та затвердити його спільним наказом. АРМА ж перераховуватиме обовʼязкові платежі на спецрахунки після реалізації активів.

TI Ukraine вітає такі ініціативи, однак кейс з аміаком показав ще й інші проблеми. Досі не вирішено питання компенсації витрат підприємств, які за рішенням суду повинні зберігати арештовані активи —  слід звернути увагу на цю проблему.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(365) "За новим законом рухоме майно, яке на момент прийняття в управління АРМА перебувало під митним контролем України, не можна реалізувати без включення до його вартості сум несплачених митних платежів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За новим законом рухоме майно, яке на момент прийняття в управління АРМА перебувало під митним контролем України, не можна реалізувати без включення до його вартості сум несплачених митних платежів.