22 березня НАБУ заочно вручило підозру ексголові Фонду держмайна України Дмитру Сенниченку. Він очолював ФДМУ з 2019 по 2022 рік. 

За версією слідства Сенниченко очолював злочинне угрупування, яке завдало збитків державному бюджету на 500 млн грн з коштів держпідприємств. Зокрема йдеться про АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

На думку детективів, посадовці ФДМУ користуючись своїм службовим становищем, ставили «своїх» людей на хлібні посади у державних підприємствах, щоб потім мати незаконний дохід з їх діяльності. 

Окрім Сенниченка, підозрюваними стали ще 8 імовірних учасників злочинної схеми:

  • наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор);
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директора АТ «Одеський припортовий завод» (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»;
  • два власники ТОВ – переможця аукціону на «ОПЗ»;
  • дві фізичні особи – співучасники злочину.

Управління державним майном — це галузь, що давно відома корупційними скандалами, а шлях до приватизації міг вирішити чимало проблем — як економічних, так і в проблемі хабарництва. Наша організація за підтримки міжнародних партнерів, сприяла реформуванню Фонду, у тому числі й під час головування Дмитра Сенниченка. Так, одним із проєктів, реалізованих за участі TI Ukraine, був запуск Офісу сталих інвестицій (ОСІ). Він мав на меті підсилити роботу Фонду там, де ФДМУ не мав достатньої спроможності.

Дані з матеріалів слідства, які сьогодні оприлюднило НАБУ, вкотре підсвітили давню велику проблему — там, де об’єктами управляє держава, завжди будуть ризики неефективного управління та зловживань. Наша організація протягом тривалого часу адвокатувала за приватизацію всіх можливих об’єктів державної власності, зокрема й проблемних підприємств ОПЗ та ОГХК, які вже спливали в межах інших кримінальних проваджень. Тому TI Ukraine вкотре наголошує, що держава має продовжити курс на приватизацію й усіляко сприяти позитивним зрушенням у цій сфері. 

Сподіваємося на прозоре й об’єктивне розслідування цього злочину, а також у разі доведення вини — заслуженого покарання учасників корупційної схеми. Зі свого боку TI Ukraine уважно стежитиме за всіма етапами слідства.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(227) "TI Ukraine вкотре наголошує, що держава має продовжити курс на приватизацію й усіляко сприяти позитивним зрушенням у цій сфері. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

TI Ukraine вкотре наголошує, що держава має продовжити курс на приватизацію й усіляко сприяти позитивним зрушенням у цій сфері.