Потреби України з відновлення становлять приблизно 486 млрд доларів. 

Про це свідчать результати «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3), підготовленої у співпраці урядом України, групою Світового банку, Єврокомісією та ООН. Звіт охоплює період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року.

У порівнянні з оцінкою попереднього періоду — першого року після повномасштабного вторгнення — вартість післявоєнного відновлення зросла на 75 млрд доларів та досягла позначки у майже 486 млрд. Ця сума майже втричі перевищує номінальне ВВП України у 2023 році.

Несуттєво, але зросли й прямі збитки від війни — експерти оцінили їх у 152 млрд доларів. Серед найбільш постраждалих секторів — житлова інфраструктура (56 млрд), транспорт (34 млрд), торгівля та промисловість (16 млрд), сільське господарство та енергетика (10 млрд). 

Найбільш постраждалими регіонами залишаються Донецька, Харківська, Луганська, Запорізька, Херсонська та Київська області.

Згідно з оновленою оцінкою у 2024 році Україні знадобиться 15,3 мільярда доларів США на критичні проєкти відновлення. Але різниця між потребою і наявними ресурсами складає близько 10,5 мільярда доларів.

Ключовими заходами для підвищення ефективності відновлення на думку експертів має стати:

  • визначення урядом стратегічних пріоритетів та секторів відновлення;
  • пришвидшене впровадження реформ для економічного зростання;
  • вдосконалення систем управління державними фінансами, закупівель, бюджетного планування;
  • залучення приватних інвестицій через прискорення реформ у сфері захисту конкуренції та поглиблення інтеграції з ЄС і міжнародними ринками;
  • посилення спроможностей місцевих органів влади.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”