Олександр Калітенко // Громадське радіоСпілкуємось про новий флешмоб #янедаю, який збирає позитивні історію про відмову від корупції, з Олександром Калітенком, експертом з аналізу політики Transparency International Україна

Гість ефіру — Олександр Калітенко, експерт з аналізу політики Transparency International Україна. Говоримо про нову соціальну кампанію проти хабарництва, яку запустила Transparency International Україна.

«Згідно з останнім соцопитуванням Демініціатив, 25% українців давали хабарі останнього року. За даними цього дослідження дуже велика кількість українців оцінює хабар як неприпустиме явище, негативне явище. У той же час, майже половина виправдовує хабарі, коли це їм вигідно. Ми вирішили підняти цю важливу тему, і стосунки кожного з проблемою корупції. Запустили такий флешмоб: #янедаю, запитавши у людей, чому саме вони дають хабарі, і як вони себе при цьому відчувають. Наша мета – зібрати позитивні історії про відмову від корупції», – розповів він.

Олександр Калітенко зазначив, що за оцінками психологів зміни в суспільній свідомості для подолання корупції відбуватимуться 15 років:

«Ми спілкувалися з психологами. Психологи вважають, що піде 15 років на зміну менталітету, це не є швидкий процес, що можна взяти, і всю країну поміняти. Це вже наша четверта кампанія, і ми це систематично робимо. Таке публічне засудження корупції може призвести до того, що таких ударів по корупції в майбутньому буде більше», – сказав він.