16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі ухвалив рішення про тимчасові заходи у справі «Україна проти росії» в рамках позову про порушення росією «Конвенції про геноцид» 1948 року

Суд дійшов висновку, що він має prima facie (попередньо) юрисдикцію у справі згідно зі статтею 9 Конвенції. Також суд залишив без задоволення прохання росії про вилучення справи.

МС ООН встановив такі тимчасові заходи для росії:

  • негайно зупинити воєнні дії в Україні, розпочаті 24 лютого 2022 року — 13 голосів за, 2 проти (судді від росії та Китаю);
  • зобов’язатися, щоб будь-які збройні формування, особи та організації, які контролюються або знаходяться під впливом рф, утрималися від продовження воєнних дій — 13 за, 2 проти (судді від росії та Китаю);
  • надати гарантії, що обидві сторони утримаються від вчинення будь-яких дій, які можуть поглибити або збільшити обсяг спору чи ускладнити його вирішення — одноголосно.

Також Суд відхилив прохання України щодо вжиття забезпечувального заходу, яким Україна просила зобов’язати росію про виконання наказу МС ООН.

Паралельно з питанням щодо тимчасових заходів, МС ООН розглядає справу по суті. Цей процес може тривати роками. Як далі можуть розгортатися події, читайте детальніше тут

Цілком ймовірно, що росія не виконуватиме рішення МС ООН, хоча воно обов’язкове. У разі невиконання можливо звернутися в Раду Безпеки ООН, аби вона вжила заходів для примусового виконання рішення. Проте, не забуваймо, що росія має право вето у цьому органі, що дозволяє їй блокувати резолюції.

Нагадаємо, що 26 лютого Україна подала позов у МС ООН проти росії. У ньому Україна стверджує, що росія відверто недобросовісно тлумачить Конвенцію про геноцид, неправдиво звинувачує Україну у геноциді та використовує цей привід для воєнного вторгнення.

Також у Гаазі діє Міжнародний кримінальний суд (МКС). Він може довести, що саме путін, інше керівництво та військові рф несуть індивідуальну відповідальність за воєнні злочини. Прокурор МКС Карім Хан уже прибув в Україну для збору доказів і доручив провести відповідне розслідування.