Відповідно до ст. 41 Конституції України – ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Але є визначені законом випадки, коли держава може забрати приватну власність досить законно. 

До них можемо віднести конфіскацію майна, визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави, спеціальну конфіскацію та стягнення активів у дохід держави (як санкцію). Давайте розмежуємо ці категорії.

Конфіскація майна є покаранням

Суд може прийняти рішення про конфіскацію майна, коли визнає особу винною за вчинення певного злочину. При цьому у засудженого примусово та безоплатно вилучається все або частина майна, яке є його власністю. Важливо, що конфіскація застосовується саме до законно набутого майна, її головна мета — покарати та виправити засудженого.

Спеціальна конфіскація не є покаранням

Спеціальна конфіскація застосовується до речей, які використовувалися для вчинення злочину або ж були набуті внаслідок злочину. Основна її мета — забезпечити, щоб внаслідок злочину не можна було отримати фінансову вигоду. При цьому майно можуть відібрати як у засудженої особи, так і в інших осіб. Головне, щоб ці інші особи знали, що майно пов’язане із вчиненням злочину. 

Наприклад, посадовець отримав неправомірну вигоду у 100 тисяч доларів. Ці гроші в нього будуть вилучені за механізмом спеціальної конфіскації.

Стягнення активів у дохід держави є санкцією

Воно застосовується відповідно до Закону України “Про санкції”. І лише в тих випадках, коли Вищий антикорупційний суд за позовом Мінюсту вирішить, що особа вчинила дії, які створили суттєву загрозу національної безпеки, суверенітету, територіальній цілісності. 

Тоді держава, як захід попередження та стримування від подальшої подібної поведінки, має право примусово та безоплатно стягнути ці активи на свою користь. Це є реакцією держави на ті дії, які чинить держава-агресор та її поплічники.

Визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави

Як і з попередньою категорією, необгрунтованими активи визнає Вищий антикорупційний суд, але за позовом прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Однак такий позов можуть пред’явити лише до посадової особи або іншої особи, що вчиняє дії за її дорученням, у тих випадках, коли набута власність не відповідає її законним доходам за певний період часу. 

З цього прокурор, а потім суд, може встановити, що посадовець десь отримав дохід, який він/вона не могли отримати. І тоді стягнути майно, яке придбане за незаконний дохід, на користь держави.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.