Надворі зима, скоро Різдво та Новий рік, тож українці активно займаються пошуками подарунків для друзів і близьких. Серед списку тих, кому хочеться подякувати, можуть бути й посадовці — і тут виникає тонка межа між щедрістю та корупцією. Дарувати можна (за деякими винятками), але в законодавстві встановлено ліміт на вартість та формат подарунків. 

Якими є ці обмеження та що можна придбати за ці гроші, не підбуривши посадовців на правопорушення — розповідаємо в матеріалі. 

Подарунки для чиновників: як це розуміє закон?

У Законі України «Про запобігання корупції” подарунок» — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Тож юридично ви можете робити ділові подарунки, але при цьому треба не порушити законодавчі вимоги, зокрема не перевищити припустиму вартість презенту. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(183) "Ви можете робити ділові подарунки, але при цьому треба не перевищити припустиму вартість презенту. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ви можете робити ділові подарунки, але при цьому треба не перевищити припустиму вартість презенту. 

Скільки може коштувати подарунок?

Вартість разового подарунка для чиновника має бути в межах двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на день прийняття такого подарунка. Зараз він складає 5 368 грн — це і є максимальна вартість одного подарунка в цьому році.

За рік ви могли подарувати особі більше, ніж один подарунок. У такому разі сукупна вартість не може бути більшою за 10 736 грн (чотири прожиткових мінімуми станом на 1 січня 2023 року). 

У разі, якщо ви перевищили ліміт, лихо чекає саме на посадовців, які отримають штраф від 1 700 грн до 3400 грн з конфіскацією подарунка. За повторне подібне порушення діапазон штрафу зросте вдвічі, презент знову вилучать, а чиновник втратить роботу щонайменше на рік.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(253) "Зараз ліміт складає 5 368 грн — це і є максимальна вартість одного подарунка в цьому році. Сукупна ж вартість не може бути більшою за 10 736 грн." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зараз ліміт складає 5 368 грн — це і є максимальна вартість одного подарунка в цьому році. Сукупна ж вартість не може бути більшою за 10 736 грн.

Припустимі подарунки та винятки

Діловий подарунок має відповідати загальновизнаним уявленням про гостинність. Подякувати за виконання службових обов’язків, функцій держави чи місцевого самоврядування ви не можете — це заборонено антикорупційним законодавством. Цей принцип розповсюджується не тільки на чиновників, але й на їхніх близьких.

У кожного правила є винятки — тож є такі подарунки, на які фінансовий ліміт не поширюється. Це загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, та бонуси.

Обмежень немає також і тоді, якщо посадовця вітають його близькі особи (вичерпний список тих рідних, які підпадають під це поняття, можна знайти в законі). Не турбуватися про суми можуть і чоловіки, дружини, діти, а також співмешканці зі спільним побутом.

Натомість суворо заборонено отримувати подарунки від підлеглих, незалежно від суми, виду презенту чи інших обставин.

А для самих посадовців важливо знати, що відшкодування або покриття витрат на службове відрядження в цьому розумінні не є подарунком. Але тільки, якщо це було коштом державного чи місцевого бюджету, міжнародних міжурядових організацій, міжнародної технічної допомоги, а також коштом організаторів заходу, куди посадовець поїхав у відрядження. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(245) "Фінансове обмеження не поширюється на загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, та бонуси." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Фінансове обмеження не поширюється на загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, та бонуси.

Ідеї подарунків

Ось варіанти подарунків, які, на нашу думку, будуть доречними та не перевищують ліміт вартості, вказаний у законодавстві.

  • Смартблокнот з павербанком з функцією бездротової зарядки. Легко підзарядитися можна навіть під час робочої наради. Коштує приблизно 2500 грн
  • Сертифікат на двох людей у пневматичний тир. Допоможе безпечно й незвично зняти стрес. Коштує приблизно 1200 грн, залежно від виду сертифіката.
  • Скретч мапа України з різними визначними пам’ятками. На ній можна відмітити місця нашої країни, які ви встигли відвідати. Коштує приблизно 600 грн.
  • Набір для приготування Глінтвейну. Кожен зможе зробити собі запашний зимовий напій. Коштує приблизно 700 грн.
  • Сервіз для чайної церемонії. У перерві на обід можна організувати красивий ритуал чаювання, а всі складові сервізу поміщаються в невеличкий бокс. Коштує приблизно 1200 грн.  
  • Година аромамасажу. Непоганий варіант для того, щоб відпочити та звільнитися від зайвих думок. Коштує приблизно 1000 грн, залежно від виду сертифіката.
  • Відривний календар з передбаченнями. Нехай кожен день починається з влучної цитати, мотивації та усмішки. Коштує приблизно 400 грн.
  • Теплий бавовняний плед з орнаментами. Можна обрати креативний варіант з мапою столиці. Коштує 1800 грн.
  • Різдвяний дідух — традиційний український різдвяний декор. Цікавий варіант, щоб прикрасити свою домівку чи кабінет, а за легендами дідух приносить достаток і злагоду. Коштує приблизно 700 грн, ручні роботи.
  • Українські конфітюри та мармуляди. Це варення або джем від наших фермерів на будь-який смак. Одна банка коштує приблизно 200 грн. 

 

Радимо також звернути увагу на виробників, які відраховують частину прибутку на ЗСУ. Так ви одночасно і придбаєте гарний презент, і підтримаєте українських захисників. 

А ще, для подяки не обов’язково щось купувати. Часто посадовцям, а особливо тим, хто щодня працює зі звичайними людьми, достатньо щирого “дякую”. Це мотивує працювати й далі, та й ви убезпечите людину від можливих запитань від антикорупційних органів. 

Застереження для посадовців

Посадовці та чиновники мають пам’ятати, що отримані подарунки не можуть впливати на їхню об’єктивність чи неупередженість. Рішення, ухвалені на користь людини, яка зробила подарунок, можуть визнати недійсними через конфлікт інтересів (за ст. 67 ЗУ

І врешті, подарунки мають бути добровільними, від щирого серця. Просити, вимагати, одержувати їх через інших осіб чи здійснювати інші махінації заборонено законом.

Сподіваємось, що цей матеріал допоміг розібратися в законодавчих обмеженнях перед традиційним сезоном привітань і подарунків. Зберігайте корисні ідеї собі, якщо досі не придумали, що б такого придбати для презенту.