Проблема боротьби з корупцією полягає в тому, що це явище саме по собі приховане, тобто його не можна порахувати чи легко виявити. Тож влада, протидіючи корупційним проявам, має діяти максимально прозоро та оприлюднювати максимум інформації для громадськості. 

В Україні органи державної влади зобов’язані публічно звітувати про заходи, які вони вживають для запобігання та протидії корупції. Такі звіти є публічно доступними. У цьому матеріали ми розповімо, як і де можна взяти дані про боротьбу з корупцією.

ДАП та Антикорстратегія — що воно таке?

У серпні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило Інформаційну систему моніторингу реалізації державної антикорупційної політики.

У ній є ключова інформація про результати реалізації антикорупційної політики України, зокрема про стан та динаміку реалізації Державної антикорупційної стратегії та програми, ухвалених на період до 2025 року. Загально про ці два основні «антикорупційні постулати» можна прочитати на сайті НАЗК. 

Державна антикорупційна програма містить 3 розділи, 16 напрямків, 73 проблеми, 271 очікуваний стратегічний результат та 1187 заходів, розрахованих на 2023-2025 роки. А виконавцями програми є 109 органів влади, підприємств, установ та організацій. Серед них найчастішими є НАЗК, Мінекономіки, Міноборони, Мін’юст, МОЗ та МОН. Своєю чергою, Антикорупційна стратегія описує досягнення очікуваних стратегічних результатів та вирішення ключових проблем у 2021-2025 роках. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(228) "ДАП містить 3 розділи, 16 напрямків, 73 проблеми, 271 очікуваний стратегічний результат та 1187 заходів, розрахованих на 2023-2025 роки." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ДАП містить 3 розділи, 16 напрямків, 73 проблеми, 271 очікуваний стратегічний результат та 1187 заходів, розрахованих на 2023-2025 роки.

Куди натиснути, щоб побачити конкретну інформацію?

На головній сторінці моніторингового порталу ви зможете побачити зведену інформацію про прогрес виконання заходів станом на сьогодні. Тобто загальну кількість виконаних, частково виконаних, не виконаних, виконуваних та ще не розпочатих заходів. Додатково відображені заходи, заблоковані ззовні іншими стейкхолдерами та заплановані до виконання в конкретний термін. 

А ось у спеціальному модулі ви зможете побачити прогрес уже за кожним окремим заходом у різних сферах. Розберімося, як це робити, на прикладі сектору оборони як пріоритетного для України зараз. На сторінці цієї сфери бачимо інфографіку, яка свідчить про те, що до 30 вересня 2023 року із запланованого частково виконано 2 заходи. Нижче також видно, що 20 заходів зараз у процесі виконання.

Щоб дізнатися, які ж заходи вже частково виконані, нижче на сторінці можна обрати відповідний фільтр. Модуль показує, що заходи відповідають проблемам непрозорого користування майном, неконтрольованого споживання пального для ЗСУ і неефективного використання бюджетних коштів тощо.

Клікнувши на одну з проблем, ми дізнаємося, що для її подолання у ДАП запланували створити автоматизовану систему обліку і моніторингу споживання та якості пального, яке закуповується для потреб ЗСУ. Із 7 заходів, які покликані зрушити цю справу з місця, вже є проміжний результат — набрав чинності відповідний наказ Міноборони. 

Утім, громадське обговорення наказу не провели, як і не опублікували сам текст документа, тож ці два заходи позначені як не виконані. Ще 4 кроки назустріч прозорому обліку пального поки не зробили згідно з планом. Деталі про кожен крок можна дістати, клікнувши на нього — весь портал дуже змістовний.

Звідки НАЗК бере інформацію про виконання тих чи інших індикаторів, та з чого складаються цифри в публічній частині порталу — детально роз’яснено тут.

Лиш на прикладі оборонної сфери ми змогли виявити, що вже зроблено, що планується, і що ми поки що не виконали. Та це лиш крапля в морі даних, які пропонує громадянам портал, тож ви можете обрати будь-який напрям заходів, який вам цікавий, обрати проблему та вивчити стратегічний результат і заплановані заходи. 

Зауважте, що інформацію можна представити й у формі таблиці, а також завантажити собі на компʼютер для подальшого зручного опрацювання.

Як ця інформація може допомогти?

Дані з порталу дозволять вам здійснювати громадський контроль, проаналізувати ефективність антикорупційних заходів і побачити, наскільки виконується законодавство тощо. Також така інформація буде корисною для ваших моніторингових досліджень, бо дозволить виявити недоліки в роботі державних органів та сформувати пропозиції щодо вдосконалення їх діяльності.

Окрему увагу варто звернути на кнопку «Відгук громадськості», яка є як на рівні конкретного заходу, так і на рівні очікуваного стратегічного результату, який обʼєднує декілька заходів (на нашому прикладі це автоматизована система обліку пального для ЗСУ). Кнопка працює після авторизації через КЕП — натиснувши її, ви зможете залишити свої відгуки, коментарі, міркування, а також надати відповідні пропозиції та рекомендації.

Гучні затримання та вироки корупціонерам — певно, найпростіші маркери того, що боротьба з корупцією триває. Однак це не передає всієї картини й більше говорить про роботу органів правопорядку та суду, оскільки корупція виникає не лише у високих кабінетах, а й у найнеочікуваніших місцях. У ДАП це звісно ж враховано, тому і заплановано так багато заходів у різних сферах життя української держави.

Інформаційна система моніторингу ДАП зможе дати вам точні відповіді — хто і що має робити. І вже на основі цього можна сформувати не просто загальне уявлення про корупцію, а навести конкретні точки, в яких треба постаратися для того, щоб стати кращими.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(245) "Гучні затримання та вироки корупціонерам не передають всієї картини боротьби з корупцією — вона виникає не лише у високих кабінетах." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Гучні затримання та вироки корупціонерам не передають всієї картини боротьби з корупцією — вона виникає не лише у високих кабінетах.