В Україні державні і муніципальні структури закупили 385 апаратів штучної вентиляції легень на понад 286 млн грн. Це дані з Публічного модуля аналітики BI Prozorro за 2020 рік щодо всіх завершених та активних закупівель станом на 28 березня.

Апарати штучного дихання необхідні хворим на COVID-19, бо вірус переважно уражає легені. Приблизно 2,3 % захворілих потребують ШВЛ. Станом на 31 березня в Україні зареєстровано 549 хворих на коронавірус.

За даними МОЗ в інфекційних лікарнях країни є 605 апаратів штучного дихання. Наразі цього достатньо. Однак якщо вірус почне поширюватися інтенсивніше, ШВЛ, найімовірніше, не вистачить.

Регіони почали готуватися і закуповувати як стаціонарні апарати ШВЛ для лікарень, так і переносні для швидких.

Найбільше ШВЛ закупили в Дніпропетровській (79), Київській (71), Херсонській (33) та Львівській (31) областях. Водночас Рівненська, Івано-Франківська та Запорізька області придбали лише по одному.

Ціна на апарати штучного дихання варіюється в межах 25-900 тис. грн. Вона залежить від типу і можливостей системи. Найдешевші — найпростіші переносні, якими оснащують машини швидкої допомоги. Найдорожчі — стаціонарні апарати з інтелектуальним керуванням.

Нагадаємо, станом на 25 березня в Україні через Prozorro закупили майже 15 000 тестів на COVID-19 на понад 7 млн грн.

Якщо бажаєте отримувати інші новини, пов’язані із закупівлями під час пандемії, пишіть: [email protected].

Більше про закупівлі по COVID-19 на Facebook-сторінці DOZORRO та Transparency International Ukraine.