Станом на 5 квітня в Україні через Prozorro закупили 44 320 тестів на COVID-19 на 14 млн грн. Це дані, які за допомогою публічного модуля аналітики BI Prozorro зібрали фахівці проєкту DOZORRO.

З 25 березня по 4 квітня включно придбали понад 27 тис. тестів. Для порівняння, з 1 по 25 березня закупили менше ніж 17 тис. І якщо тоді ще були області, які не придбали жодного тесту через Prozorro, зараз таких немає.

Рекордсмен закупівлі тестів — Київська область (понад 10 тис.). Активно їх купували також в Дніпропетровській (7,6 тис.) і Донецькій областях (5,5 тис.). Найменше тестів поки купили в Кіровоградській (90), Рівненській (140) і Сумській (145) областях.

В Миколаївській області за даними Центру громадського здоров’я України станом на 6 березня не виявили жодного випадку захворювання на COVID-19. Цікаво, що перший договір на закупівлю тестів в Миколаївській області опублікували аж 25 березня.

90% тестів, які закупили в Україні через Prozorro — це експрес-тести. Вони показують наявність в крові антитіл до вірусу. Тобто дають позитивний результат для тих, хто перехворів, і людей, чий організм активно бореться з вірусом. Їх купують центри надання первинної медичної допомоги та звичайні лікарні. 

Точно діагностувати коронавірус можна лише за результатами ПЛР-тестів, які встановлюють саме наявність вірусу, а не антитіл до нього. Їх переважно купують лабораторії.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(211) "З 25 березня по 4 квітня включно придбали понад 27 тис. тестів. Для порівняння, з 1 по 25 березня закупили менше ніж 17 тис." ["quote_author"]=> string(0) "" }

З 25 березня по 4 квітня включно придбали понад 27 тис. тестів. Для порівняння, з 1 по 25 березня закупили менше ніж 17 тис.

46% тестів (понад 20 тис. штук), які купили через Prozorro, поставили 5 компаній. З ними уклали 52 договори на суму 7,2 млн грн. Серед цієї п’ятірки, дві фірми фігурують у кримінальних провадженнях.

Зокрема, цікава компанія обіймає четверте місце за поставками тестів в Prozorro. ТОВ «АЛТ УКРАЇНА ЛТД» — фігурант безлічі кримінальних справ, про які багато пишуть «Наші гроші». З них дві — стосуються закупівель.

ТОВ «Інкос лайн» — найбільший постачальник тестів через Prozorro — теж фігурує в кримінальному провадженні про розтрату. Цікаво також, що третє місце в нашому рейтингу найбільш успішних постачальників займає фірма-новачок ТОВ «МЕД ДІАГНОСТИК». З нею поки уклали лише один договір, проте на поставку 5 тисяч тестів на 1,4 млн грн.

До переліку найбільших постачальників тестів також потрапили компанії ТОВ «МРІЯ-МЕДІКАЛ» і КП «ФАРМАЦІЯ».

Станом на 7 квітня в Україні зареєстровано 1462 випадки захворювання на COVID-19. 

Якщо бажаєте отримувати інші новини, пов’язані із закупівлями під час пандемії, пишіть: [email protected]. Більше про закупівлі, спрямовані на боротьбу з COVID-19 на Facebook-сторінках DOZORRO та Transparency International Ukraine.

 

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(338) "46% тестів (понад 20 тис. штук), які купили через Prozorro, поставили 5 компаній. З ними уклали 52 договори на суму 7,2 млн грн. Серед цієї п’ятірки, дві фірми фігурують у кримінальних провадженнях." ["quote_author"]=> string(0) "" }

46% тестів (понад 20 тис. штук), які купили через Prozorro, поставили 5 компаній. З ними уклали 52 договори на суму 7,2 млн грн. Серед цієї п’ятірки, дві фірми фігурують у кримінальних провадженнях.