3 травня в Апеляційній палаті ВАКС було гаряче, і все — через розгляд апеляційної скарги на заочний арешт екснардепа Олександра Грановського. 

НАБУ та САП підозрюють його в організації злочинної схеми, якою ймовірно було завдано шкоди Одеському припортовому заводу у формі упущеної вигоди на суму в понад 93 млн грн. 

Розгляд вже згаданої вище скарги в АП ВАКС розпочався з класичного для цієї справи заявлення відводів — спочатку головуючому Глотову, а потім і всій колегії. Адвокати Грановського вказували, що суд на попередньому засіданні упереджено обмежував захист у можливості допитати спеціаліста щодо сумнівних, на їхню думку, матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій.

Однак такі доводи не переконали суддів Глотова та Чорненьку, і вони залишили без розгляду ці заявлені повторно клопотання як такі. Таким чином, предметного розгляду відводів не відбулося. 

Зі свого боку третя суддя Калугіна вийшла з окремою ухвалою, оскільки вважала, що виникли нові обставини, і розглядати ці відводи варто було по суті.

Нагадаємо, що розгляд апеляційної скарги на заочний арешт Олександра Грановського триває ще з грудня 2022 року. Причиною таких затримок з рішенням стало зокрема неодноразове заявлення стороною захисту відводів як суддям, так і прокурору зі спеціалістом.

На останньому ж засіданні головуючий Глотов намагався пришвидшити затягнутий розгляд скарги і встановив обмеження у часі для представлення клопотань — 30 хв. на прокурора і 30 хв. на захист. А оскільки у справі заявлено більше 30 клопотань і стільки ж томів матеріалів, то очевидно, що розгляд усіх цих клопотань за пів години неможливий. Однак суд не змінив своє рішення.

Тож зрештою обурення захисників Грановського переросло у відверту полеміку та перебивання головуючого, а потім і в погрозу скаргою у ВРП та виклик поліції після ігнорування Глотовим чергових повторних клопотань адвокатів про його відвід та відвід колегії. Три захисники за це отримали попередження за неповагу до суду.

У засідання після цього також з’явилися представники Комітету захисту гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області.

Наступне судове засідання відбудеться завтра, 4 травня. Можливо, вже тоді й дізнаємося, чим закінчаться такі «розбірки».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(439) "Розгляд апеляційної скарги на заочний арешт Олександра Грановського триває ще з грудня 2022 року. Причиною таких затримок з рішенням стало зокрема неодноразове заявлення стороною захисту відводів як суддям, так і прокурору зі спеціалістом." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Розгляд апеляційної скарги на заочний арешт Олександра Грановського триває ще з грудня 2022 року. Причиною таких затримок з рішенням стало зокрема неодноразове заявлення стороною захисту відводів як суддям, так і прокурору зі спеціалістом.