Колегія суддів у складі Даниїли Чорненької, Інни Калугіної та Миколи Глотова залишила без змін ухвалу слідчого судді ВАКС Ткаченка про закриття провадження щодо застосування запобіжки Луговому. 

Нагадаємо, 9 вересня Ткаченко звільнив з-під варти колишнього директора департаменту міжбанківського дилінгу ПриватБанку Ярослава Лугового. Чому різні слідчі судді прийшли до різних висновків щодо спливу строків досудового розслідування у цій справі, ми пояснювали тут.

Сторона обвинувачення залишається на своїй позиції, що строки досудового розслідування в об’єднаних провадженнях не спливли. Прокурор заявив, що це спосіб перекласти відповідальність підрахунку строків на суддів АП ВАКС, адже висновки слідчого судді суперечливі. 

Слідчий суддя Ткаченко підрахував, що строк закінчився ще або 7 вересня 2018 року (саме тоді закінчився 18-місячний строк досудового розслідування), або ж 27 лютого 2022 року (оскільки було повідомлено про підозру кількох осіб, матеріали щодо яких були 19 серпня 2022 року виділені із цього кримінального провадження).

Прокурор наголосив, що провадження об’єднали з метою кращого та повнобічного розслідування справи, адже вони стосуються одного кола осіб та тих самих фактичних обставин. Такі об’єднання не є штучними і не мали на меті зловживати процесуальним часом та відкинути застосування «поправок Лозового».

Захист, зі свого боку, приніс на засідання банер, де було розписано кожне провадження та їх об’єднання чи роз’єднання. Адвокати вказували, що строки досудового розслідування були закінчені ще навіть до моменту повідомлення особі про підозру, у межах цього кримінального провадження строки мали продовжуватися слідчим суддею, що зроблено не було. Датою початку порушень назвали 7 вересня 2018 року.

Також раніше сьогодні залишила без змін ухвалу слідчого судді ВАКС про закриття провадження щодо застосування застави до Тетяни Якименко – колишньої заступниці керівника департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПриватБанку.

Варта уваги окрема ухвала колегії, якою судді звернули увагу керівника САП та директора НАБУ щодо необхідності здійснення контролю над неухильним дотриманням прокурорами та детективами норм законодавства під час здійснення досудового розслідування щодо його строків. Ця ухвала може бути оскаржена в касації.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(217) "Захист, зі свого боку, приніс на засідання банер, де було розписано кожне провадження та їх об’єднання чи роз’єднання." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Захист, зі свого боку, приніс на засідання банер, де було розписано кожне провадження та їх об’єднання чи роз’єднання.