Комітет з питань економічного розвитку підтримав законопроєкт, який пропонує зробити спрощені закупівлі необов’язковими для замовників, що є “сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами”. Навіть попри те, що Головне науково-експертне управління Верховної Ради висловило багато зауважень до нього.

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає не виносити на голосування та не підтримувати законопроєкт 5289, оскільки ця ініціатива може негативно позначитися на прозорості та ефективності використання бюджетних коштів, ускладнити контроль у сфері публічних закупівель та повернути корупційні ризики на дотендерних сумах.

Законопроєкт має дві правки, які навіть не узгоджуються між собою. Згідно з першою, спрощені закупівлі стають необов’язковими для більшості замовників (тих, які визначені пунктами 1-3 частини 1 статті 2 Закону). Серед них і органи державної влади та місцевого самоврядування, і органи соціального страхування, і деякі юридичні особи.

Друга правка дозволяє сільським і селищним радам та міським територіальним громадам не проводити спрощені для закупівель:

  • харчових продуктів, паливно-мастильних матеріалів, природного газу та електричної енергії, малоцінних або швидкозношуваних товарів для закладів охорони здоров’я або закладів освіти комунальної форми власності;
  • послуг з підвезення здобувачів освіти до закладу освіти та у зворотному напрямку;
  • проєктно-кошторисної документації. 

Нагадуємо, що згідно з чинною редакцією Закону “Про публічні закупівлі” замовники мають використовувати спрощені для закупівель товарів і послуг від 50 тис. грн до 200 тис. грн, а також робіт від 50 тис. грн до 1,5 млн грн. Вони мають оголосити закупівлю у системі Prozorro. Якщо свої пропозиції подадуть двоє чи більше учасників, відбудеться аукціон, якщо лише один — замовник може підписати договір одразу з ним.

Законопроєкт 5289 фактично нівелює саму ідею спрощених закупівель і закреслює усі антикорупційні зміни, які вони привнесли у сферу.