Лариса Гольник, суддя-викривач з Полтави, не зможе взяти участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. Попри те, що 17 січня 2019 року Велика палата Верховного суду скасувала догану судді від Вищої ради правосуддя. Саме догана, яку суддя отримала за допис у Фейсбук, стала перешкодою для участі в конкурсному відборі до ВАС. Позиції Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з цього приводу оприлюднила Лариса Гольник на своїй сторінці.

За її словами, аргументація ВККС зводиться до того, що:

1) рішення ВККС (про відмову в праві брати участь у конкурсі) не визнане протиправним та не скасоване судом;
2) ВККС не зможе забезпечити принципи рівності учасників конкурсу та конфіденційності, якщо Гольник складатиме іспит окремо від інших конкурсантів.

Лариса Гольник оцінила таку аргументацію наступним чином: “Про принцип справедливості, вочевидь, мова не йде. Право людини державному органу порушити легко. Відновити – майже неможливо. Боротьба триває.”

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(262) "Про принцип справедливості, вочевидь, мова не йде. Право людини державному органу порушити легко. Відновити – майже неможливо. Боротьба триває" ["quote_author"]=> string(27) "Лариса Гольник" }

Про принцип справедливості, вочевидь, мова не йде. Право людини державному органу порушити легко. Відновити – майже неможливо. Боротьба триває

Лариса Гольник

Нагадаємо, у травні 2014 року до Жовтневого районного суду Полтави надійшла справа міського голови Олександра Мамая. Йшлося про конфлікт інтересів щодо земельних ділянок, які він надав своїй падчерці. Гольник відмовилася винести рішення на користь мера Полтави Олександра Мамая. Резонансна справа набула розголосу через корупційне викриття мера та тиск на Ларису Гольник з боку головуючого суду.

У січні 2018 до Вищої ради правосуддя надійшли скарги голови Октябрського районного суду Полтави Олександра Струкова, в якому працює Гольник. Струков у своїх скаргах вказував, що суддя Гольник не дотримується правил трудової дисципліни.

У квітні 2018 Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарну справу стосовно Лариси Гольник.

23 травня 2018 Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дала догану судді Ларисі Гольник.

26 жовтня 2018, на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, вирішували питання щодо встановлення відповідності осіб вимогам до кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду. Зокрема, комісія ухвалила рішення відмовити Ларисі Гольник в допуску до участі у конкурсі. Причиною стала догана від ВРП.