24 січня в Києві відбулася презентація програми “Підвищення прозорості та ефективності державних закупівель в Україні шляхом співпраці з громадянським суспільством”. Це навчальний проект розрахований на два роки. Він має на меті підвищити експертизу громадських організацій в моніторингу публічних закупівель.

Керівник Програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля презентував інструменти, які створені за підтримки українського представництва ТІ. Зокрема це модулі аналітики ProZorro та моніторинговий портал Dozorro.

«Будь який індикатор, який побудований просто на даних, лише підказує, що щось не так. Вся «зрада» завжди в документах. І лише проаналізувавши документацію, ви можете точно напевно стверджувати, що там є корупція. І машина не проаналізує документацію, яка там є і не зробить ніяких висновків. Це роблять люди. Платформа Dozorro має стати такою платформою, куди б журналісти, активісти вносили інформацію про свої знахідки після того, як вони прочитали документи» – пояснив Віктор.

На думку представника ТІ Україна  в сфері  закупівель треба в першу чергу сконцентруватися на створенні інфраструктури, яка допоможе моніторити. Це, в свою чергу, допоможе сконцентруватися на підвищенні ефективності цих закупівель.

«Коли ми будемо створювати цю інфраструктуру, коли ми будемо працювати над ефективністю, буде покращуватися і вцілому система на ринку і цією інфраструктурою будуть користуватися класні журналісти розслідувачі, які вже будуть сигналізувати про корупцію» – висловив свої сподівання керівник Програми інноваційних проектів Transparency International Україна.

Присутній на презентації партнер Omidyar Network  Стівен Кінґ заявив «Ми пишаємося тим, що підтримуємо Transparency International Україна, а також проект ProZorro. Коли ми дивимося на ті інвестиції, які ми вкладаємо в Україну, то це одна з найбільш цікавих, найбільш захоплюючих для нас, яка має найбільший вплив».

Програма “Підвищення прозорості та ефективності державних закупівель в Україні шляхом співпраці з громадянським суспільством” реалізується Європейським банком реконструкції та розвитку, Фондом Партнерство заради прозорості, Київською школою економіки у співпраці з Transparency International Україна.