Transparency International Україна вітає новину про конфіскацію до державного бюджету коштів, пов’язаних з оточенням Віктора Януковича. Таку інформацію повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко на прес-конференції. Однак, закликаємо забезпечити прозорість і підзвітність використання цих коштів. Також наполягаємо на максимальному залученні представників громадськості до моніторингу цих процесів, як це передбачено статями 9, 10 та 13 Конвенції ООН проти корупції.

Крім того, Transparency International Україна відзначає відсутність повної і достовірної інформації про процес конфіскації вказаних коштів. Адже навіть після прес-конференції Юрія Луценка,  повний текст судового рішення, на яке він посилався, досі не оприлюднений Генеральною прокуратурою.

Разом з тим, Transparency International Україна очікує активізації роботи Генеральної прокуратури у розслідуванні кримінальних проваджень про корупційні злочини колишніх високопосадовців часів Януковича. У першу чергу, фігурантів санкційного списку ЄС. Повернення у державний бюджет активів, здобутих цими особами незаконним шляхом уже три роки є пріоритетом діяльності правоохоронних органів, як в Україні, так і за кордоном. Проте, реальних результатів досі, на жаль, не досягнуто.

Transparency International Україна вкотре висловлює готовність всіляко сприяти підвищенню прозорості і підзвітності органів державної влади у питаннях протидії топ-корупції і повернення викрадених активів.