Transparency International Україна вітає ухвалення конституційною більшістю Верховної Ради законопроекту №7440 «Про Вищий антикорупційний суд». Представництво глобальної мережі підтверджує, що прийнятий закон відповідає Конституції України, а також рекомендаціям Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду.

7 червня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні та в цілому за ЗП №7440 «Про Вищий антикорупційний суд». Прийняття цього закону є великим успіхом для поступу антикорупційної реформи в Україні. Також це рішення безсумнівно матиме позитивні наслідки для економічного становища держави, адже розблоковує співпрацю українського Уряду з МВФ. ТІ Україна переконана, що це важливий сигнал міжнародним партнерам про те, що Україна виконує взяті на себе зобов’язання та готова системно працювати для покращення системи правосуддя та інвестиційного клімату в країні.

У Законі враховані всі рекомендації Венеціанської комісії, викладені у висновку від 06.10.2017, а також зауваження Міжнародного валютного фонду та Світового банку:

  • Юрисдикція суду звужена виключно до топ-корупційних справ, які підслідні Національному антикорупційному бюро України.
  • Нереалістичні вимоги до кандидатів на посади суддів були виключені з фінального тексту Закону, а самим суддям нададуть гарантії фінансової незалежності та особистої безпеки.
  • Встановлено мінімальну кількість суддів Вищого антикорупційного суду – 35, із яких 10 будуть суддями апеляційної палати.
  • Забезпечено інституційну та функціональну незалежність Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

І найголовніше – міжнародні експерти отримують ключову роль в процесі добору суддів. Громадська рада міжнародних експертів (у складі 6 членів) разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів прийматиме рішення стосовно відповідності кандидатів критеріям професійної етики і доброчесності. Якщо кандидат не відповідає таким критеріям, він припиняє участь у конкурсі. До того ж для прийняття рішення необхідними є голоси мінімум половини складу Громадської ради міжнародних експертів.

Водночас, варто врахувати, що наявні технічні ризики затягування та маніпулювання процедурою відбору суддів. Так, обов’язковою є участь не менше шести членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів у кожній співбесіді кандидатів з міжнародними експертами. У Громадської ради міжнародних експертів є лише 30 днів для аналізу кандидата та призначення спільного засідання, аби встановити, чи відповідає він критеріям професійної етики та доброчесності. Номінувати кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів можуть лише міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України. Таким чином, номінувати кандидатів не зможуть, наприклад, проекти міжнародної технічної допомоги, які реалізовуються в Україні в тому числі і в антикорупційній сфері.

ТІ Україна наголошує, що наступними кроками на шляху до створення в Україні незалежного антикорупційного судочинства в Україні повинні стати:

  1. Подання Президентом України та прийняття Верховною Радою Закону про утворення Вищого антикорупційного суду, як того вимагає визначена Конституцією процедура формування нових судів.
  2. Внесення змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», щоб роз’яснити порядок добору та призначення суддів до Вищого антикорупційного суду і привести його у  відповідність із прийнятим законом №7440.
  3. Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про оголошення добору кандидатів на посади суддів.
  4. Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів про утворення Громадської ради міжнародних експертів.

ТІ Україна висловлює сподівання на швидкий запуск Вищого антикорупційного суду. Представництво міжнародної антикорупційної організації забезпечить ефективний моніторинг цього процесу.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 093-844-24-81,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org