Служба Безпеки України провела обшуки і частково вилучила комп’ютерну техніку в інвестиційній компанії Dragon Capital та низці інших підприємств. Генеральним директором Dragon Capital є член Правління Transparency International Україна Томаш Фіала.

Причиною обшуків названо використання офіційно придбаної у 2015 році програми контролю робочого часу співробітників, використання якої з 2016 року, за свідченням СБУ, є незаконним.

ТІ Україна вважає, що під час обшуку та вилучення техніки СБУ не в повній мірі дотрималося тих стандартів, яких мають демонструвати силові структури у стосунках із бізнесом. Організація відзначає, що політичний та економічний тиск на бізнес та компанії, які намагаються працювати відкрито, за останні роки значно посилився. Водночас спостерігається розквіт контрабанди та нелегального бізнесу. Замість того, щоб сфокусуватися на протидії корупції та серйозним економічним та політичним злочинам, таким як економічні махінації, шахрайство, контрабанда, СБУ використовує свої ресурси для потенційного тиску на найбільшу в країні компанію у сфері інвестицій та фінансових послуг. Такі дії правоохоронців можуть призвести до подальшого зростання недовіри до державних інститутів та зниження зацікавленості інвестування в Україну.

«На жаль, правоохоронні та контролюючі органи в Україні досі не демонструють того рівня професійної етики, яка б могла відновити довіру до них. Ми маємо величезне сподівання, що реформування правоохоронних, судових та контролюючих структур, зокрема створення Служби фінансових розслідувань, у повноваження якої перейде функціонал щодо економічних злочинів, зможе змінити природу взаємовідносин у трикутнику «суспільство-бізнес-влада», ­­– зазначає виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

Як представництво глобального антикорупційного руху Transparency International, організація буде пильно стежити за тим, щоб правоохоронні структури не використовувалися з метою тиску на бізнес. Президент, парламент та Кабінет Міністрів України, в межах своїх повноважень, мають забезпечити контроль поточної роботи СБУ, а також докласти максимум зусиль до її реформування. ТІ Україна обіцяє інформувати про перебіг подій у цій сфері українську та міжнародну спільноту. Організація сподівається, що СБУ надалі докладатиме більше зусиль для якісного виконання своїх завдань у сфері захисту національної безпеки й уникатиме дій, які можуть відлякувати іноземних чи внутрішніх інвесторів.

Завантажити прес-реліз