Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики сьогодні розглянув урядовий законопроєкт 10262. Зареєстрований 14 листопада, він стосується е-декларування та має втілити дві вимоги Єврокомісії на шляху до відкриття перемовин з ЄС про членство України.

Мають бути виправлені 2 речі, на які вказала ЄК у своєму звіті від 8 листопада, а саме: 

  • заборона НАЗК перевіряти майно декларанта, яке вже раніше було перевірено і порушень не було знайдено, а також 
  • заборона НАЗК перевіряти нерухомість та автівки декларантів, які вони набули до того, як стали декларантами. 

У разі ухвалення законопроєкту НАЗК зможе перевіряти обʼєкти декларування знову, отримавши нові джерела інформації чи дані щодо об’єкта, який вже перевірявся.

За словами першого заступника голови комітету, комітет підтримав у цілому цей проєкт закону про виправлення проблем у системі е-декларування.

«Ми сподіваємось, що у залі парламенту депутатам вистачить голосів на те, аби якнайшвидше ухвалити цей важливий законопроєкт у його незмінній редакції, який наближає нас до ЄС. Пізніше народним обранцям варто буде розглянути виправлення й інших вад в системі е-декларування, які з’явились після відкриття реєстру та про які ми зазначали», — наголошує юридичний радник TI Ukraine Олександр Калітенко.

TI Ukraine підтримує цю законодавчу ініціативу, адже вона перегукується з нашими рекомендаціями з виправлення системи е-декларування. Також ми підтримували ці 2 антикорупційні рекомендації, прописані в цьому законопроєкті, в нашому аналізі останнього звіту Єврокомісії.

Закликаємо народних депутатів ухвалити законопроєкт 10262 за основу і в цілому якомога швидше.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(299) "«Пізніше народним обранцям варто буде розглянути виправлення й інших вад в системі е-декларування, які з’явились після відкриття реєстру та про які ми зазначали»" ["quote_author"]=> string(80) "юридичний радник TI Ukraine Олександр Калітенко" }

«Пізніше народним обранцям варто буде розглянути виправлення й інших вад в системі е-декларування, які з’явились після відкриття реєстру та про які ми зазначали»

юридичний радник TI Ukraine Олександр Калітенко