22.11.2016

Transparency International Україна закликала Київського міського голову Віталія Кличка створити механізм громадського незалежного контролю роботи Київського інвестиційного агентства та оголосити про це на Інвестиційному форумі в Києві. Він відбудеться 23 листопада у партнерстві з інвестиційною компанією Dragon Capital, «Європейською Бізнес Асоціацією» та громадським об’єднанням Kyiv Smart City.

«Механізм інвестиційної політики Києва трансформується занадто повільно, хоча певні кроки уперед ми зробили. Наявна система роботи із інвесторами має непрозору та вельми корупційну складову. І про це кажуть самі інвестори. Опір реформуванню інвестиційної сфери надзвичайно великий. Натомість є політична воля та персональна довіра до Київського міського голови Віталія Кличка та Першого заступника Геннадія Пліса. Маємо долати виклики разом та рухатися далі як партнери», – зауважила член Антикорупційної ради при Київському міському голові, експерт з врядування Transparency International Україна Олеся Архипська.

У червні 2015 року Transparency International Україна підписало Меморандум про співробітництво із Київською міською радою (КМДА) та Київським інвестиційним агентством (КІА) з метою реалізації антикорупційної політики та забезпечення відкритості організації інвестиційного процесу в місті Києві.

Влітку 2015 року Київський міський голова Віталій Кличко вирішив провести повний аудит та перезапуск КІА і долучив для консультацій відомі потужні консалтингові організації «Делойт енд Туш», «Уорд Хауел Україна», «Телент Едвайзорс» та Transparency International Україна. За підтримки Міжнародного фонду «Відродження» організовано та проведено аудит, запропоновано нову організаційну структуру та напрацьовано проект Концепції діяльності КІА. Однією з вимог ТІ Україна як результат аудиту є введення процедур громадського незалежного контролю над КІА. Результати було презентовано на засіданні Антикорупційної ради при Київському міському голові у грудні місяці 2015 року.

Мер Києва Віталій Кличко мав зустріч із виконавчим директором Transparency International Кобусом де Свардтом і попередньо погодився із планом спільних антикорупційних перетворень.

Доручення Кличка від 28.03.2016 року передбачає підготовку наступних документів:

– модель взаємодії із інвесторами;

– порядок проведення інвестиційних конкурсів. Вчора Антикорупційна рада при Київському міському голові підтримала рішення Київської міськради «Про затвердження «Положення про проведення інвестиційних конкурсів у місті Києві»;

– модель діяльності реорганізованого КІА;

– положення про діяльність КІА.

Українська антикорупційна війна в столиці «Інвестиції без корупції» триває!