У світі ще не придумали єдиного рецепта для боротьби з корупцією. Але завдяки постійному прогресу антикорупційні стратегії поповнюються ефективними інноваційними механізмами. 

Тож ми хочемо розповісти про технологічні рішення у боротьбі з корупцією, які змінили правила гри.

Технологія блокчейн (Blockchain)

Блокчейн – це відкрита база даних, яка складається з пов’язаних між собою блоків інформації. Вона міститься не на одному сервері, а розподілена між усіма пристроями. Оскільки інформація зберігається в усіх учасників, ніхто не може видалити або непомітно змінити її.

На сьогодні варто виділити 3 види поширеного застосування технології блокчейн у боротьбі з корупцією: перевірка особи, реєстр активів та відстеження грошових транзакцій. Наприклад, в режимі реального часу можна перевіряти призначення грошових переказів, бачити виплату зарплат і порівнювати ціни серед постачальників. 

Цифрові державні послуги або електронний уряд (Digital public services)

Ця система стосується державних служб, де фізичні або юридичні особи можуть отримати необхідні адміністративні послуги та виконати юридичні трансакції. Наприклад, до таких належить реєстрація приватного підприємства.

Очевидною є перевага відсутності особистого контакту між чиновником та звичайним громадянином. Якщо функцію чиновників перевести на алгоритм та автоматизувати, то можна прибрати й самого чиновника. Таким чином, зникає хабарництво, мінімізується вплив людського фактора і залишається прозора схема. 

Портали прозорості, або портали відкритих даних (Transparency portals)

За останні роки відкритий доступ до інформації став головним інструментом для антикорупційної діяльності. Він відкрив шлях багатьом громадським активістам та наглядовим установам для контролю над урядовими операціями. Ба більше, прозорість державних установ збільшує рівень довіри громадян до них. 

Можна сказати, що саме існування порталів прозорості може стримувати шахрайські дії. Вони становлять серйозну перешкоду для корупційної поведінки державних чиновників, оскільки збільшується ризик викриття. Відповідно, легше стало знаходити такі порушення, як взаємозв’язки з приватними компаніями, корупційні схеми в тендерах, випадки ухилення від сплати податків тощо.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(376) "Якщо функцію чиновників перевести на алгоритм та автоматизувати, то можна прибрати й самого чиновника. Таким чином, зникає хабарництво, мінімізується вплив людського фактора і залишається прозора схема. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Якщо функцію чиновників перевести на алгоритм та автоматизувати, то можна прибрати й самого чиновника. Таким чином, зникає хабарництво, мінімізується вплив людського фактора і залишається прозора схема. 

Краудсорсингові платформи (Crowdsource platform)

Принципи функціонування цих майданчиків краудсорсингу та краудфандингу досить схожі. Різниця полягає лише в тому, що замість грошей користувачі збирають інформацію. А саме: громадяни повідомляють про випадки корупції та публічно діляться своїм досвідом.

Відомий приклад широкого використовування антикорупційної краудсорсингової платформи «I Paid A Bribe» («Я заплатив/заплатила хабар») в Індії, який потім був запроваджений ще у 10 країнах світу. На цьому майданчику користувачі могли вказувати такі деталі, як характер корупційної дії, місцеперебування та її вартість, а також випадки, коли вони відмовились платити хабар або спілкувалися з чесними посадовими особами. 

Інструменти подання звітів (Whistleblowing tools)

Цей механізм чимось нагадує платформи для краудсорсингу. Але інструменти подання звітів розроблені для великих випадків корупції, які можуть дійти до судової справи та кримінального переслідування. Зрозуміло, що проти них потрібно використовувати більш серйозні методи.

Обов’язкові характеристики таких платформ – захист викривачів та надійність даних. Технологічний дизайн майданчиків повинен містити їх, наприклад, шляхом маскування IP-адрес викривачів та захисту передачі даних. Також варто враховувати законодавчі рамки, які у багатьох країнах не захищають всебічно анонімних викривачів.

Більше про впровадження інноваційних практик в антикорупційну діяльність дізнайтесь з нашого телеграм-каналу: https://t.me/fightcorruptor

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(383) "Можна сказати, що саме існування порталів прозорості може стримувати шахрайські дії. Вони становлять серйозну перешкоду для корупційної поведінки державних чиновників, оскільки збільшується ризик викриття." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Можна сказати, що саме існування порталів прозорості може стримувати шахрайські дії. Вони становлять серйозну перешкоду для корупційної поведінки державних чиновників, оскільки збільшується ризик викриття.