Карта державних підприємств* — інструмент, покликаний допомогти забезпечити прозорість і підзвітність держкомпаній та привернути увагу до їхньої діяльності.

Він дозволяє зрозуміти, які саме ДП є на території України, побачити їхні фінансові показники та органи управління. Клікаючи на конкретне державне підприємство, читач може перейти на додаткові сервіси, переглянути декларації працівників ДП та закупівлі на Prozorro.

Через слабкі механізми контролю та незадовільний рівень прозорості, ДП можуть бути джерелом корупційних ризиків і збитків держави. Карта ж привертає увагу до цих підприємств та має допомогти журналістам чи просто громадянам у пошуку необхідної інформації”, — зазначив заступник директора Іван Лахтіонов.

Нагадаємо, за даними ФДМУ в Україні 3 733 державних підприємства. Проте не всі функціонують, а показники діяльності ДП часто незадовільні. Понад 1000 держкомпаній необхідно визнати банкрутами та ліквідувати. Управліннями такою кількістю ДП потребує значного ресурсу та є неефективною. Саме з цією метою в Україні розблоковано Велику приватизацію.

*Цей інструмент було створено завдяки партнерству Української правди, Трансперенсі Інтернешнл Україна та Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.