Сума укладених договорів, що стосується доріг, у Prozorro у 2022 перевищує 95 млрд грн. Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

Водночас, оскільки замовникам дозволено публікувати деякі договори після завершення війни, сума може виявитися значно більшою.

Регіональні служби автомобільних доріг оприлюднили в системі договорів на 64 млрд грн у 2022 році. Найбільше закупила Харківська — на 9,5 млрд грн, Житомирська — на 7,1 млрд грн та Сумська — 5,3 млрд грн.

Закупівлі доріг обласними САД

Найбільше підрядів у Prozorro від САД отримало ТОВ «Автомагістраль-Південь»  — на 6,2 млрд грн. Ще 3,2 млрд грн компанії сплатили за договорами, які не опубліковані в системі. Друге місце посіло ТОВ «СП ”АВТОСТРАДА”» — 3,6 млрд та 3,4 млрд грн відповідно. Третє — ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ» з 1,8 млрд та 248 млн грн відповідно.

Основні підрядники САД у 2022

Серед обласних державних адміністрацій найбільші суми договорів у Prozorro, що пов’язані з дорогами, у Сумської (11,3 млрд грн), Кіровоградської (4,4 млрд грн) та Львівської (3,1 млрд грн). Загалом ОДА підписали договорів, що стосуються доріг, на понад 31 млрд грн.

Закупівлі доріг у Prozorro ОДА 2022

Найбільші суми підрядів, про які є інформація в Prozorro, від ОДА отримали ТОВ «ШЛЯХОВИК-Т» (974 млн грн), ПП “Рома” (913 млн грн) та ДП «Кіровоградський облавтодор» ВАТ «ДАК “Автомобільні дороги України”» (714 млн грн).

Основні підрядники ОДА з закупівель дорожних робіт у 2022

Водночас найбільше коштів торік від ОДА отримало ТОВ «БУДІНВЕСТ ІНЖИНІРИНГ» — понад 1 млрд грн — але за договором чи договорами, яких немає в Prozorro.

«І САДи, і ОДА приблизно 40% від усіх своїх проплат торік здійснили за закупівлями, яких немає на Prozorro. Ми не знаємо, чи це вже повна їхня вартість, і можемо лише будувати припущення, які ж насправді були обсяги закупівель. Тому Transparency International Ukraine закликає замовників не чекати кінця воєнного стану і опублікувати договори вже. Якщо там є справді чутлива інформація — її завжди можна закрити», — пояснює проєктний менеджер TI Ukraine Володимир Даценко.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(300) "Transparency International Ukraine закликає замовників не чекати кінця воєнного стану і опублікувати договори вже. Якщо там є справді чутлива інформація — її завжди можна закрити" ["quote_author"]=> string(33) "Володимир Даценко" }

Transparency International Ukraine закликає замовників не чекати кінця воєнного стану і опублікувати договори вже. Якщо там є справді чутлива інформація — її завжди можна закрити

Володимир Даценко