Попит на автівки на Prozorro потроху росте, і серед них традиційно зустрічаються досить люксові моделі. Ми зібрали низку замовлень на такі машини в травні та червні. Більшість із них — від правоохоронних органів.

Майже на 18 млн грн придбало 14 автівок Управління СБУ в Житомирській області. Серед них і більш бюджетні варіанти, наприклад, Renault Express за 727 тис. грн, так і дорожчі — по півтора мільйона гривень. Усі закупівлі позначені як оборонні, тож більше деталей про них у системі нема. Найдорожче замовлення управління — авто за 3,2 млн грн. Судячи з постачальника та ціни, найімовірніше, це Volkswagen Multivan або Volkswagen Touareg.

Точно Volkswagen T6.1 Multivan за 2,8 млн грн на початку червня придбало Управління СБУ в Кіровоградській області. Автівки Volkswagen також купували регіональні управління СБУ на Хмельниччині за 1,9 млн грн та на Житомирщині за 1,8 млн грн

Також Служба безпеки України та її регіональні управління за травень-червень придбали 10 автівок-варіацій Hyundai Staria:

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської облради готується підписати контракт на Hyundai Staria 2.2 US4. Комплектація — 7-Тop Bronze (це дорожча версія, ніж базова). Автівка коштує 2,3 млн грн. Hyundai Staria за останні два місяці також придбали Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (за грантові кошти від ЄС) та одна з військових частин. А торги ПрАТ “Харківенергозбут” та Тишківської сільської ради ще тривають. У КП “Централізована закупівельна організація” Дніпровської міськради тендер не відбувся.

Спеціалізовані авто на базі Volkswagen Multivan (3,5 млн грн та 3,8 млн грн) та 2 Hyundai Staria по 2 млн грн також придбало Управління державної охорони України.

Головне управління СБУ в м. Києві та Київській області замовило Skoda Kodiaq Style 2.0 за 1,7 млн грн.

Державне підприємство «Ізмаїльський морський торговельний порт» планує отримати 2 автівки Skoda Superb, що коштуватимуть йому майже по 1,6 млн грн кожна.

У Дніпрі комунальне підприємство «‎Міське управління справами» купує Toyota Land Cruiser Elegance за 2,2 млн грн. До того управління скасувало аналогічну закупівлю тієї самої автівки, тільки за 2 млн грн.

Тим часом, Запорізька обласна прокуратура фіналізує закупівлю Volkswagen Caravelle за 2,1 млн грн. Контракт мають укласти з ТОВ «Альянс-ІФ».

ДП «Ліси України» оголосило закупівлю 17 машин за 24,2 млн грн. Тобто в середньому підприємство готується заплатити по 1,4 млн грн за одне авто. Цікаво, за тиждень до цієї закупівлі ДП скасувало схожий тендер на 17 автівок на 27,1 млн грн через відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів. Через цю саму причину в середині червня підприємство відмовилося від придбання ще 10 автівок загалом за 15,7 млн грн. Договір на 5 пікапів Peugeot Landtrek Active за 6,3 млн грн поки на стадії підписання. Постачати машини має ТОВ «Віді Авеню».

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: dozorro.org