09.12.2016

Щороку з ініціативи ООН у всьому світі 9-го грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Щорічно в цей день Transparency Intenational Україна проводить масштабні заходи, які мають на меті привернути увагу українців до проблеми корупції, навчити їх правилам антикорупційної боротьби, захистити їх права.

Цього року ТІ Україна об’єдналася з родинами Героїв Небесної Сотні, щоб відзначити найкращу антикорупційну ініціативу спеціальною нагородою, що носить ім’я Юрія Поправки – Героя Небесної Сотні, який проявив неабияку громадянську хоробрість під час Революції гідності.  Антикорупційна відзнака ім. Юрія Поправки буде найкращим способом ушанувати його пам’ять та підкреслити, що його подвиг не був даремним.

Організатори Антикорупційної премії мали на меті підтримати активістів, які не бояться йти проти корумпованої системи у своїх рідних містах та відважно борються за свої права так само, як боролись Герої Небесної Сотні за наше право жити вільно.  На номінацію було отримано близько 50 заявок, серед яких журі обрали найактивніших та найрезультативніших антикорупціонерів, які продовжують справу Небесної Сотні.

Тому саме сьогодні на Форумі, присвяченому Міжнародному дню боротьби з корупцією, де представники українського Уряду, антикорупційних громадських організацій та регіональних громад зустрілись для обміну досвідом, було нагороджено трьох переможців у таких номінаціях:  журналіст-розслідувач і супротивник системи. Перевагу було віддано регіональним антикорупціонерам, які намагаються творити зміни на регіональному рівні і не мають широкої підтримки всеукраїнських медіа.  Переможцями стали:

Наталя Заболотна – супротивник системи

Наталя Заболотна – громадський активіст із Запоріжжя, вона змусила відповідати за корупцію 24 чиновників обласного рівня,  зекономила понад 50 мільйонів бюджетних коштів та внесла істотні корективи до Закону «Про доступ до публічної інформації».

За результатами перевірки Наталії Заболотної Запорізької обласної клінічної інфекційної лікарні відкрито кримінальне провадження.  У 2016 завдяки Наталі викрито схеми з продажу дітей-сиріт. Завдяки зусиллям Наталії у сфері оборони, було зупинено зловживання бюджетними коштами у галузі використання гуманітарної допомоги.

Ця жінка – справжній супротивник системи, на звання якого її, номінували цьогоріч 11 чоловік.

Олександр Волошин – журналіст-розслідувач

Олександр Волошин був стажером у редакції програми “Схеми:Корупція в деталях” від “Радіо Свобода”. Окремі його матеріали набули чималого розголосу: історія колишнього прокурора Одеси та екс-заступника прокурора Одеської області Юрія Трунова, ймовірні зловживання представників відомого одеського ВНЗ, почесним президентом якого є пан Ківалов,  а також  про зв’язки одеської влади  з місцевою бізнес-елітою та криміналітетом.

Наразі Олександр готує матеріал про зловживання  під час закупівель одного з Одеських вишів на десятки мільйонів гривень. Маємо надію, що антикорупційна відзнака допоможе йому уникнути тиску системи і підкреслить, що громадські правозахисники на його боці.

Віктор Смалій – супротивник системи

Віктор Смалій –  великий противник режиму Януковича, один із батьків Автомайдану та ідеологів люстрації. Активний учасник як Майдану, так і подальших подій на сході України. На його рахунку широкий спектр діянь – від правової допомоги добровольцям, захисту журналістів до активного включення у процес започаткування Ордену Небесної Сотні та імплементації так званого «закону Савченко».  Доклав зусиль до відкриття прокуратурою кримінальної справи за фактами вбивств Володимира Рибака, Юрія Дьяковського і Юрія Поправки. Викривав російських бойовиків на території України.

За свою громадянську позицію потрапляв і в СІЗО, і під кулі. Та навіть перебуваючи при режимі Януковича в СІЗО Віктор Смалій надавав правову допомогу затриманим, внаслідок чого багатьом вдалося звільнитися.

Нагороду переможцям вручила мати  Юрія Поправки, Ярослава Поправка.

Як підкреслив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор ТІ Україна: «Ми переконані, що корупція –  одна з найсерйозніших хвороб нашого суспільства, побороти яку можливо лише за умови зміни ставлення до неї кожного пересічного українця від толерантності до абсолютного неприйняття і боротьби.  Тому разом з родинами Героїв Небесної Сотні ми закликаємо кожного з вас відстоювати власні принципи та ідеали, не боятися йти проти системи та будувати нову, чисту від корупційної хвороби Україну».

Організатори Форуму, під час якого відбулося вручення відзнаки: Громадянська Платформа Нова Країна, Реанімаційний Пакет Реформ, cпільна урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції», аналітична платформа YouControl, Міжнародна організація розвитку права(IDLO), рух «Чесно», центр AXIOS.