Цього місяця ВАКС розглянув справи про конфіскацію майна чотирьох депутатів та однієї депутатки держдуми рф. Хто це і які активи тепер підуть в дохід України розбираємось далі.

Борис Пайкін

Пайкін, як депутат держдуми рф, на засіданні 15 лютого голосував за постанову № 58243-8 «Про звернення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації до Президента Російської Федерації В.В. Путіна про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки». Постанова була прийнята і в ній зокрема йшлося про визнання рф Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки як самостійних, суверенних і незалежних держав, а також проведення переговорів з керівництвом ДНР та ЛНР з метою створення правової основи міждержавних відносин. Нагадаємо, що визнання росією ДНР та ЛНР окремими державами відбулось безпосередньо перед повномасштабним вторгненням країни-агресора в Україну. 

Крім того, Пайкін робив кілька публічних заяв, в яких підтримав “прийняття” окупованих територій України до складу рф та “спеціальну воєнну операцію”. Таким чином, Пайкін своїми діями підтримав окупацію Українських територій та ескалацію війни.

ВАКС конфіскував у депутата котедж у Ялті, загальною площею: 523,7 кв.м. 

 

Роман Лябихов

Лябихов, як і Пайкін, голосував за злочинну постанову про визнання росією ДНР та ЛНР суверенними державами. Він брав та продовжує брати участь в ухваленні рішень про поширення юрисдикції держави-агресора на територію міжнародно визнаних кордонів України. 

ВАКС конфіскував у депутата машиномісце, загальною площею 22 кв. м та приміщення-апартаменти, загальною площею 76,4 кв. м.

 

Сергій Колбін

Колбін, як і два попередні російських депутати, підтримував законодавчі ініціативи спрямовані на підтримку незаконних спроб рф анексувати українську територію, зокрема, шляхом проведення фіктивних референдумів. 

Крім того, він є членом ради федерації і підтримав ратифікацію “Договору про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу між російською федерацією та Донецькою Народною Республікою та між російською федерацією та Луганською Народною Республікою”. 

ВАКС конфіскував у Колбіна квартиру, площею 63,7 кв. м; причеп легковий та транспортний засіб SSANG YONG KYRON 2008 року випуску.

 

Ольга Ковітіді

Ковітіді — колишня членкиня “Партії регіонів”, тепер — членкиня ради федерації рф від Криму. Раніше також обіймала посаду віцепрем’єр-міністерки Криму. У 2019 році була призначена сенатором від виконавчої влади Криму на п’ять років. Відома своїми українофобними заявами у російських ЗМІ, зокрема щодо воїнів ЗСУ після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

ВАКС конфіскував у Ковітіді квартиру, загальною площею на 32,8 кв.м; будинок в Алушті, загальною площею 133,2 кв.м; ще один будинок та нежитлове приміщення; дві квартири площею 271,5 кв.м та 92,4 кв.м.

 

Костянтин Бахарєв

Колишній український діяч, який здебільшого здійснював політичну діяльність в Криму. Після окупації Криму став членом партії “єдіная росія” і депутатом держдуми, обраний від незаконно анексованого Криму.

У березні 2014 року Бахарєва призначили заступником голови Державної ради так званої “Республіки Крим”, а в серпні 2014 року — першим заступником голови цього органу. Публічно підтримував анексію Криму та Севастополя і наразі так само підтримує повномасштабну війну росії проти України.

ВАКС конфіскував на користь України квартиру, загальною площею 34,8 кв. м; гараж загальною площею 18,4 кв. м; квартиру загальною площею 172,7 кв. м; легковий автомобіль марки BMW модель Х5, 2008 року випуску; легковий автомобіль марки BMW чорного кольору, модель 745 LI, 2007 року.

 

Російські депутати та депутатка отримали по заслугах за свої злочинні дії у підтримці путінського режиму і війни проти України. Сподіваємось, майно депутатів у найшвидші строки перейде у власність України й буде використано на відшкодування збитків та відбудову!

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(249) "Сподіваємось, майно депутатів у найшвидші строки перейде у власність України й буде використано на відшкодування збитків та відбудову!" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Сподіваємось, майно депутатів у найшвидші строки перейде у власність України й буде використано на відшкодування збитків та відбудову!