За 2020 рік Україна набрала 3 бали та з 33 балами посіла 117 місце серед 180 країн. Такі результати нашої держави в Індексі сприйняття корупції-2020 (CPI).

Про це йдеться на сайті Transparency International Ukraine.

Так само 33 бали за минулий рік набрали Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія.

Лідери Індексу сприйняття корупції у 2020 році не змінилися — це Данія та Нова Зеландія, які набрали по 88 балів. У кінці списку залишаються  Сомалі (12), Південний Судан (12) і Сирія (14).

З-поміж сусідів найближча до України Молдова — 34 бали та 115 місце. Так само покращили свої показники європейські автократії Білорусь (47 балів, 63 місце) та Росія (30 балів, 129 місце). РФ залишається єдиною країною, яку з-поміж сусідок, випереджає Україна. Не змінили за рік свої показники Угорщина та Румунія — обидві країни набрали по 44 бали та посідають 69 місце. Водночас торішні лідерки СРІ серед сусідів втратили свої бали: Словаччина — 1 бал, Польща — 2 бали.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(202) "Так само, як і Україна, 33 бали за минулий рік набрали Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Так само, як і Україна, 33 бали за минулий рік набрали Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія.

«Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції, — пояснює виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. Так само на позитивних результатах України торік відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час “турборежиму” Верховної Ради IX скликання та робота попереднього уряду. Однак специфіка СРІ-2020 не охопила ті ризики, які особливо яскраво вималювалися в останні місяці та можуть суттєво відкинути нас назад у сфері протидії корупції».

Так, особливе занепокоєння викликають затримка з судовою реформою, постійний тиск на антикорупційні інституції, а також спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель. При цьому так само актуальним для нашої країни залишається питання безкарних нападів на активістів, ця проблема з регіонального рівня перейшла на національний. 

На початку 2020 року ТІ Україна надала 5 рекомендацій для зниження рівня корупції в Україні, однак жодна з них не була виконана повністю, дві були виконані частково, а три не виконані взагалі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(604) "Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само на позитивних результатах України торік відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час “турборежиму” Верховної Ради IX скликання та робота попереднього уряду." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само на позитивних результатах України торік відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час “турборежиму” Верховної Ради IX скликання та робота попереднього уряду.

Андрій Боровик

Цього року ми сформували рекомендації, пріоритетне виконання яких однозначно підвищить ефективність боротьби з корупцією в Україні:

  • запровадити прозоре та підзвітне управління публічними активами та гарантувати подальший розвиток сфери закупівель;
  • забезпечити незалежність та спроможність антикорупційної інфраструктури;
  • сформувати професійну та незалежну судову владу.

ТІ Україна переконана, що саме ігнорування вищезазначених проблем є ризиком для демократичного устрою  країни та успіхів у боротьбі з корупцією.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(641) "Особливе занепокоєння викликають затримка з судовою реформою, постійний тиск на антикорупційні інституції, а також спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель. При цьому так само актуальним для нашої країни залишається питання безкарних нападів на активістів, ця проблема з регіонального рівня перейшла на національний. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Особливе занепокоєння викликають затримка з судовою реформою, постійний тиск на антикорупційні інституції, а також спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель. При цьому так само актуальним для нашої країни залишається питання безкарних нападів на активістів, ця проблема з регіонального рівня перейшла на національний. 

*********

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.