Днями відбулися відразу два випадки очевидного втручання у роботу журналістів-розслідувачів, які роками викривають топкорупцію в країні. Це вкрай небезпечні факти, які руйнують довіру як всередині країни, так і за її межами. 

Влада має якнайшвидше відреагувати на ці події й забезпечити дотримання принципів свободи слова в країні. 

16 січня, з невідомих джерел розповсюдилось відео, в якому були оприлюднені телефонні розмови та відео з прихованої зйомки співробітників редакції Bihus.Info. За словами очільника команди розслідувачів Дениса Бігуса, співробітників редакції прослуховували імовірно не один місяць. А буквально за два дні до цього журналіст видання «Наші гроші» Юрій Ніколов повідомив, що невідомі особи влаштували провокацію під дверима його квартири, поки його не було вдома. 

Це факти грубого втручання у журналістську діяльність одразу двох українських медіа і безперечного замаху на свободу слова в Україні. 

Transparency International Ukraine вважає будь-які прояви тиску на журналістів неприпустимими, особливо — з огляду на євроінтеграційні прагнення нашої країни. Адже дотримання свободи слова — основа демократії й один із засадничих принципів Європейського Союзу. 

Навіть більше — подібні дії, спрямовані проти незалежних журналістів, вкрай небезпечні під час повномасштабної війни з росією. Ми вже неодноразово ставали свідками того, як ворог використовував подібні факти як інформаційну зброю проти нашої країни. Проте одна справа, коли агресор в межах інформаційної війни намагається розхитати ситуацію, а інша — коли влада закриває очі на випадки такого безпрецедентного втручання.  

Учасники Медіаруху, редактори та журналісти, вийшли зі спільним закликом до президента засудити кампанію з тиску на журналістів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників. Медіарух зазначив, що напади на журналістів стають системними й до цього під атаками опинялися Детектор медіа, Українська правда, NV, Цензор, Бабель та Лігу.net. 

TI Ukraine закликає владу якнайшвидше організувати розслідування цих та інших випадків втручання у приватне життя журналістів і їхню роботу, та законності застосування методів прихованого спостереження та прослуховування. Влада має забезпечити умови для безперешкодної та незалежної діяльності українських журналістів надалі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(456) "Transparency International Ukraine вважає будь-які прояви тиску на журналістів неприпустимими, особливо — з огляду на євроінтеграційні прагнення нашої країни. Адже дотримання свободи слова — основа демократії й один із засадничих принципів Європейського Союзу. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine вважає будь-які прояви тиску на журналістів неприпустимими, особливо — з огляду на євроінтеграційні прагнення нашої країни. Адже дотримання свободи слова — основа демократії й один із засадничих принципів Європейського Союзу.