15-17 листопада представниці команди міжнародних відносин ТІ Україна Олена Кіфенко та Ірина Демчук взяли участь у щорічній зустрічі членів глобального антикорупційного руху Transparency International.

Понад 200 учасників зі 112 національних акредитованих відділень зустрілися в Берліні. На зустрічі обговорювали здобутки ще одного року боротьби з корупцією та ділилися досвідом своїх країн. Окрім того, розмірковували, як посилити співпрацю та ефективніше координувати зусилля для зміцнення прозорості та підзвітності по всьому світу. 

Члени мережі ТІ підтримали на голосуванні реформи в організаційній структурі TI та заходи, що підвищать здатність міжнародної антикорупційної коаліції реагувати на актуальні глобальні виклики. 

Під час щорічної зустрічі обрали трьох нових членів глобального правління Transparency International. Серед них — виконавча директорка ТІ Грузія Eka Gigauri, член правління ТІ Франція Francois Valerian та виконавча директорка Ghana Integrity Initiative, національного відділення ТІ Linda Ofori-Kwaro.

Окрім того, учасники підтримали резолюції:

✓ що сприятимуть поверненню корупційних активів у країни походження для відшкодування збитків, завданих громадянам.

✓ для кращої координацій зусиль між національними відділеннями руху ТІ.

✓ що передбачають активну участь членів руху ТІ в досягненні цілей сталого розвитку Agenda 2030 for Sustainable Development of the United Nations. А саме зосередитися на антикорупційному компоненті Цілі 16 — Сприяння побудові миролюбного й відкритого суспільства в інтересах сталого розвитку, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення ефективних, підзвітних та заснованих на широкій участі інституцій на всіх рівнях. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(469) "Під час щорічної зустрічі обрали трьох нових членів глобального правління Transparency International. Серед них — виконавча директорка ТІ Грузія Eka Gigauri, член правління ТІ Франція Francois Valerian та виконавча директорка Ghana Integrity Initiative, національного відділення ТІ Linda Ofori-Kwaro." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Під час щорічної зустрічі обрали трьох нових членів глобального правління Transparency International. Серед них — виконавча директорка ТІ Грузія Eka Gigauri, член правління ТІ Франція Francois Valerian та виконавча директорка Ghana Integrity Initiative, національного відділення ТІ Linda Ofori-Kwaro.

Під час обговорення ситуації в регіоні Transparency International Ukraine розповіла про завершення формування антикорупційної інфраструктури та розгляд перших справ Вищим антикорупційним судом. Крім того, згадали про роль громадських активістів у перезавантаженні Національного агентства з питань запобігання корупції, зокрема участь керівника юридичного відділу ТІ Україна Катерини Риженко в комісії з відбору на посаду голови НАЗК

Натомість одним із найголовніших негативних трендів в антикорупційній боротьбі в світі глобальний рух ТІ назвав звуження простору для громадських активістів. Зокрема, мова йшла про пасивність правоохоронних органів, які розслідують утиски журналістів та напади на активістів. На жаль, Україна не є винятком у цьому контексті. Справа Катерини Гандзюк стала черговим прикладом безкарності замовників вбивства, браку кваліфікації правоохоронців та відсутності політичної волі топчиновників контролювати розслідування. 

Ймовірно, утиски громадських активістів вплинуть і на результати країн в Індексі сприйняття корупції 2019 від Transparency International. Рейтинг опублікують вже зовсім скоро — за два місяці. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(276) "Одним із найголовніших негативних трендів в антикорупційній боротьбі у світі глобальний рух ТІ назвав звуження простору для громадських активістів. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Одним із найголовніших негативних трендів в антикорупційній боротьбі у світі глобальний рух ТІ назвав звуження простору для громадських активістів.