Цими днями велика частина населення Землі святкує Китайський Новий Рік. Ми приєднуємося до привітань! І до того ж ми вирішили зробити огляд цих країн та розказати, які вони мають антикорупційні результати та, можливо, мрії.

Загалом, рух угору Азіатсько-Тихоокеанського регіону в Індексі сприйняття корупції Transparency International є не зовсім швидким. Чому мало просуваються? Слабкі демократичні інститути та відсутність політичних прав. Хоча є, звісно, винятки. Деякі авторитарні країни регіону помітно вищі, наприклад, за Україну в CPI 2018. Тож давайте розбиратися по країнах. Рухаємося від найвищих балів до найменших.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(140) "Деякі авторитарні країни регіону помітно вищі, наприклад, за Україну в CPI 2018." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Деякі авторитарні країни регіону помітно вищі, наприклад, за Україну в CPI 2018.

Сінгапур 8️⃣5️⃣ зі 100 у CPI

Боротьба з корупцією у Сінгапурі почалася ще у 50-х роках ХХ століття, коли трьох поліцейських піймали на хабарництві, згодом з’явилися перші антикорупційні закони й Бюро із розслідувань корупції. Тож корупцію, зокрема, у правоохоронних органах та публічній владі, вдалося подолати завдяки політичній волі та ефективності уряду, рівню заробітної плати й покращенню умов праці, вдосконаленню процедур відбору працівників та навчанню. Чимало хто з дослідників називає ключем до антикорупційного успіху Сінгапуру введення принципу меритократії на державній службі та системи електронних послуг, яка є однією з найрозвиненіших у світі.

 

Гонконг 7️⃣6️⃣

Корупція у поліції, правоохоронних органах та судах є мінімальною. Зрідка зустрічається корупція у навчальних закладах та лікарнях. Натомість мешканці і Гонконгу, і Тайваню впевнені, що уряд робить зовсім мало для антикорупційного прогресу. У 60-70-х роках минулого століття було кілька масових протестів проти корупції, зокрема, в поліції. Після цього в 1974 році створили Незалежну комісію проти корупції, яка досі лишається одним із найефективніших антикорупційних органів у світі.

 

Тайвань 6️⃣3️⃣

Хоча Тайвань, підконтрольний урядові Китаю, має вищий за середній показник #CPI2018 по всьому світу, державна антикорупційна система все ще потребує вдосконалення. Національне представництво TI CHINESE TAIPEI також відзначає, що покращити треба й корпоративну звітність, і стимулювати юридичні особи до більшої прозорості. Разом із тим, за дослідженням Барометру світової корупції, близько 80% громадян впевнені, що боротьба з корупцією звичайних людей має результат.

 

Малайзія 4️⃣7️⃣

Люди масово мобілізуються проти корупції, особливо після нещодавніх виборів. Все це – надія на вдалі антикорупційні реформи. Чимало топ-посадовців вже арештовані. Однак розслідування масштабного скандалу 1Malaysia Development Berhad досі триває. Його оцінюють на суму близько 4,5 млрд доларів. Мережа незаконних фінансових операцій охопила багатьох високопосадовців, зокрема й колишнього прем’єр-міністра.

Барометр світової корупції Transparency International 2017
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(368) "Чимало хто з дослідників називає ключем до антикорупційного успіху Сінгапуру введення принципу меритократії на державній службі та системи електронних послуг, яка є однією з найрозвиненіших у світі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Чимало хто з дослідників називає ключем до антикорупційного успіху Сінгапуру введення принципу меритократії на державній службі та системи електронних послуг, яка є однією з найрозвиненіших у світі.

Китай 3️⃣9️⃣

Порівняно із минулим роком Китай впав на два бали, хоча до цього за три роки отримав +4 бали. Китай і надалі зосереджується на полюванні на «тигрів та мух» – великих та малих корумпованих чиновників. Однак прозорості та незалежного контролю цього процесу немає, як і цілісного підходу – з боку громадянського суспільства та приватного сектору. На думку власне громадян, рівень корупції лишається незмінно високим. Представництво руху ТІ в країні – Anti-Corruption and Governance Research Center.

Індонезія 3️⃣8️⃣

На думку національного представництва Transparency International Indonesia стрибок (6 балів за 6 років) відбувся завдяки активній роботі національного антикорупційного агентства та появи послуг для комфорту бізнесу та більш легких інвестицій. Однак і звертає увагу на те, що все-таки конкуренція падає, що пов’язано із політичною корупцією в Індонезії. Правоохоронна система та публічний сектор все ще лишаються корумпованими.

 

Філіппіни 3️⃣6️⃣

Філіппіни – серед країн, де найбільше корупції в регіоні та найвужча свобода для медіа. За п’ять років у Філіппінах, Індії та Мальдівах вбили близько 15 журналістів-розслідувачів, продовжуються залякування та напади. Кілька років тому навіть йшла мова про «ескадрони смерті» за участі поліцейських. Простору для діяльності громадських організацій мало, представництва ТІ у Філіппінах наразі немає.

 

В’єтнам 3️⃣3️⃣

Рішуче взялися за розслідування та покарання корумпованих осіб, вдосконалили антикорупційне законодавство. Однак це – лише частина цілісної антикорупційної системи. А обмежені політичні права ставлять під сумнів справедливість арештів та переслідувань у країн. Окрім того, В’єтнам був у центрі кількох корупційних скандалів. Зокрема, у 2015 році влада США та Японії виявили, що компанії платять хабарі в’єтнамським посадовцям в обмін на державні контракти. Національне відділення ТІ – Towards Transparency.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(308) "Китай і надалі зосереджується на полюванні на «тигрів та мух» - великих та малих корумпованих чиновників. Однак прозорості та незалежного контролю цього процесу немає." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Китай і надалі зосереджується на полюванні на «тигрів та мух» - великих та малих корумпованих чиновників. Однак прозорості та незалежного контролю цього процесу немає.