Команда Transparency International Ukraine вивчила досьє кандидатів на голову Національного агентства з питань запобігання корупції. 

ТІ Україна проаналізувала 29 кандидатів з 30. Винятком стала біографія кандидатки Ганни Соломатіної, оскільки організація підтримувала викривачку на початку її протистояння з НАЗК.

Так, до 13 з 29 кандидатів (~45 %) є вагомі питання щодо е-декларування. Йдеться про можливі порушення вимог фінансового контролю. Найпоширеніші — некоректне декларування активів і невідповідність стилю життя задекларованим статкам.

Окремий блок — політичні зв’язки претендентів. Юристи виявили 9 кандидатур, які так чи інакше були пов’язані з політикумом.

Також ТІ Україна зафіксувала факти можливої неетичної поведінки 7 осіб, тобто фактично кожного четвертого. Зокрема це спроби тиску на суд, неетичні висловлювання, позови задля уникнення закону та відмова співпрацювати з медіа.

Подібні вчинки кандидатів можуть підірвати авторитет НАЗК або піддати сумніву відповідність кандидата посаді голови Агентства.

ТІ Україна наголошує, що статус голови НАЗК не дозволяє майбутньому очільнику агентства проявляти упередженість чи неетичну поведінку. Навпаки — топчиновник має демонструвати сумлінність, не допускати зловживань і бути аполітичним.

“Сподіваємося, що майбутній голова зможе зруйнувати стереотип, що НАЗК — це малоефективна та політично заангажована структура, — зазначив юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко. — Утім з цим завданням може впоратися лише високопрофесійна, аполітична та доброчесна людина”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(420) "Так, до 13 з 29 кандидатів (~45 %) є вагомі питання щодо е-декларування. Йдеться про можливі порушення вимог фінансового контролю. Найпоширеніші — некоректне декларування активів і невідповідність стилю життя задекларованим статкам." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Так, до 13 з 29 кандидатів (~45 %) є вагомі питання щодо е-декларування. Йдеться про можливі порушення вимог фінансового контролю. Найпоширеніші — некоректне декларування активів і невідповідність стилю життя задекларованим статкам.

Акцентуємо, що Transparency International Ukraine перевіряла дані про майно, електронні декларації, бізнес- та політичні зв’язки, притягнення кандидатів до адміністративної відповідальності та порушення ними антикорупційних вимог. 

Також юристи вивчали доброчесність кандидатів при зверненні до суду, академічну доброчесність та іншу недоброчесну поведінку. Зокрема неетичну поведінку чи комунікацію кандидата з медіа та громадськістю, публічну підтримку порушення прав людини, відсутність реакції на неетичну чи незаконну поведінку колег тощо.

З усіма досьє кандидатів можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/dossier_NACP

Нагадаємо, 25 листопада на другому засіданні Комісія з відбору голови НАЗК затвердила кандидатів, які відповідають вимогам. Так, 30 осіб продовжують участь, двоє залишили конкурс.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(372) "Transparency International Ukraine перевіряла дані про майно, електронні декларації, бізнес- та політичні зв'язки, притягнення кандидатів до адміністративної відповідальності та порушення ними антикорупційних вимог. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine перевіряла дані про майно, електронні декларації, бізнес- та політичні зв'язки, притягнення кандидатів до адміністративної відповідальності та порушення ними антикорупційних вимог. 

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.