Друга хвиля соціологічного опитування показує — на думку українців, корупція та війна лишаються основними проблемами країни. Причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення  навіть більше, ніж повторення воєнних дій. Загалом 2024 рік українці зустрічатимуть з більш прагматичними та тверезими поглядами, але при цьому з великим прагненням долучатися до суспільних процесів. 

Такі дані презентувала Transparency International Ukraine у другій хвилі соціологічного дослідження, яке на замовлення провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». Опитування про потреби та очікування від майбутньої відбудови України проводилося серед населення та мерів. 

Як і весною, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (79%) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75%). А на третьому та четвертому місцях населення непокоять великий масштаб руйнувань (65%) та загроза повторення бойових дій (63%). Варто зазначити, що майже усі показники суттєво виросли за пів року. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(377) "Як і весною, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (79%) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75%)." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Як і весною, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (79%) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75%).

Основними проблемами країни українці так само вважають війну (у листопаді 96%, тоді як у березні 98%), корупцію (у листопаді 88%, тоді як у березні — 77%) та руйнування інфраструктури та житла (у листопаді 82%, тоді як у березні — 87%). Проте якщо війни та руйнувань наприкінці року стали боятися менше, то корупційні ризики навпаки стали турбувати українців більше на 11%. 

Водночас погляди населення щодо відновлення України стали більш прагматичними, ніж пів року тому. У порівнянні з минулою хвилею дослідження значущо збільшилась частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років. У березні так вважали 63% населення, а в листопаді вже 73% очікують, що відбудова триватиме до 10 років або більше. Такі ж прогнози українці дають і стосовно відновлення економіки: 70% вважають, що цей процес триватиме до 10 років та більше.

При цьому українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови, і це прагнення не змінилося за пів року — 93% весною та 92% восени.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(280) "Українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови, і це прагнення не змінилося за пів року — 93% весною та 92% восени." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови, і це прагнення не змінилося за пів року — 93% весною та 92% восени.

Красномовно за себе говорить і той факт, що більшість (65%) тих, хто зазнав збитків та руйнувань (17% від усіх опитаних), не подавала заявку на компенсацію. З них кожен третій (37%) вважає, що у держави є нагальніші потреби.

«Під кінець 2023 року фокус українців все більше спрямовується на внутрішні проблеми. З них люди яскраво виокремлюють корупцію, як уособлення усіх найбільших викликів України. Це дослідження також показує те, що українці стають все вимогливішими не тільки до результатів, а й до чітко прокомунікованих планів, які могли б нівелювати їхні тривоги. І вимагають від влади повноцінного долучення і чесного діалогу», — резюмує результати соціологічного опитування заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(295) "Це дослідження показує, що українці стають все вимогливішими не тільки до результатів, а й до чітко прокомунікованих планів, які могли б нівелювати їхні тривоги." ["quote_author"]=> string(33) "Анастасія Мазурок" }

Це дослідження показує, що українці стають все вимогливішими не тільки до результатів, а й до чітко прокомунікованих планів, які могли б нівелювати їхні тривоги.

Анастасія Мазурок

Довідково: 

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.