Антикоркомітет погодив змінений законопроєкт щодо вдосконалення діяльності АРМА (№ 3335-1).

Початково документ містив низку позитивних ініціатив, зокрема ішлося про прозору реалізацію активів, планування перед арештом майна і передачею його до АРМА та заборону господарським та адміністративним судам втручатися в управління АРМА.

Утім коли у вересні парламент спрямував його на доопрацювання, документ втратив більшість з позитивних пропозицій.

Якщо законопроєкт ухвалять у такому вигляді,  АРМА не зможе виконувати покладені функції зі збереження економічної вартості деяких активів. Нові норми передбачають, що лише суди прийматимуть рішення про шлях управління: продаж чи передача в тимчасове управління. Вже з наявної судової практики є застереження. Перше — судді не мають необхідної кваліфікації, друге — судова система часто залежна від тих же фігурантів корупційних справ”, — зазначила керівниця юрвідділу ТІ Україна Катерина Риженко

Підтримана комітетом редакція законопроєкту і надалі дає змогу власникам активів блокувати роботу АРМА завдяки недолікам української судової системи. Через правки, що майже унеможливлюють реалізацію цих активів, залучення Prozorro.Продажі втрачає сенс. Агентство фактично позбудеться можливості продавати активи, а відтак часом не зможе зберегти їхню економічну вартість. 

Також комітет підтримав збільшення суми сукупної вартості активів, що можуть передаватися АРМА, удвічі (понад 1 млн грн). Тобто на час кримінального провадження більше корупціонерів зможуть користуватися результатами своєї злочинної діяльності.

ТІ Україна наполягає, що законодавство з регулювання діяльності Нацагентства дійсно потребує змін, але не деструктивних, а таких, що б забезпечили прозорість і ефективність роботи інституції.   

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(173) "АРМА не зможе виконувати покладені функції зі збереження економічної вартості деяких активів" ["quote_author"]=> string(0) "" }

АРМА не зможе виконувати покладені функції зі збереження економічної вартості деяких активів