12 травня Антикорсуд скасував арешт майна в одному з найбільших кримінальних проваджень про корупцію в Україні. Ідеться про 1000 навіввагонів, які, на думку правоохоронців, були придбані за «вкрадені» гроші з державного бюджету злочинною організацією на чолі з експрезидентом Януковичем. Саме ці кошти стали результатом легалізації частини з 12 млрд доларів з бюджету країни.

За матеріалами слідства, до злочинної організації нібито входив тодішній Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко. Останній, на думку правоохоронців, керував діяльністю «податкових майданчиків», які здійснювали виведення грошей.

Військова прокуратура, що тоді займалася цією справою, стверджувала, що оточення ексміністра намагалося легалізовувати частину цих грошей через купівлю рухомого та нерухомого майна. 

Так за декілька років було придбано понад 40 елітних квартир у Києві та Одесі, більше 30 машиномісць, 20 земельних ділянок, низку корпоративних прав  5 000 кв. м офісних приміщень у у ТРЦ “Гулівер”та базу мисливства понад  3000 кв. м на 1,5 га землі та 1000 напіввагонів.

Навесні  2017 року це  майно було арештоване, частина була передана в управління АРМА, а 1000 напівагонів — філії ПАТ “Укрзалізниця”. А після цього почалася епопея з блокуванням роботи АРМА дивними рішеннями ОАСК, перекиданням справи з відомства до відомства. 

І от 12 травня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду скасував арешт на 1000 напіввагонів. При цьому звинувачувати суддю в такому рішенні насправді немає сенсу. Провадження у справі за підозрою колишнього Міністра доходів і зборів України було закрите на підставі постанови прокурора. 

Так, у цьому рішенні прокурора вказано, що матеріали не містять доказів створення злочинної організації саме колишнім Президентом України, так само немає підтвердження участі підозрюваного у злочинах, вчинених такою організацією. Також прокурор не побачив доказів, які б підтверджували отримання підозрюваним коштів, як від діяльності злочинної організації, так і від діяльності «податкових майданчиків». 

Виходячи зі згаданих рішень, можемо попрощатися з “вкраденими” 12 млрд доларів назавжди та готуватися до відшкодування завданих збитків оточенню Клименка. Можливо, якщо прокуратура не вбачає злочинної діяльності ексміністра, ми навіть, можемо чекати на його повернення з Росії, де він переховується з часів Революції Гідності. Не кожний міністр, на думку правоохоронців, був настільки “потужним”, що зміг для керівництва держави “вкрасти” майже весь бюджет.