19 серпня 2024 року Колегія суддів ВАКС у складі Віталія Дубаса, Євгена Крука та Олени Танасевич визнала невинуватим Сергія Філоненка в отриманні неправомірної вигоди, оскільки в його діях відсутній склад злочину.

 

В чому суть справи Філоненка?

За версією слідства, у вересні 2016–січні 2017 року Філоненко отримав понад 2,44 млн грн хабаря від ТОВ «Оптимумспецдеталь». За таку суму керівник Ізюмського оборонного заводу мав приховати махінації з оплатою за постачання товарів військового призначення на користь цієї фірми.

Нагадаємо, що Ізюмський приладобудівний завод входить до складу ДК «Укроборонпром», щодо якого та ТОВ «Оптимумспецдеталь» відкрита низка корупційних справ. Зокрема, журналісти Bihus.Info в лютому 2019 року опублікували  те саме розслідування, в якому фігурують колишній заступник секретаря РНБО Олег Гладковський та екскерівник «Укроборонпрому» Павло Букін. 

Тоді ж громадськість дізналася про листування Сергія Філоненка із Віталієм Жуковим, в якому нібито обговорювали хабар від Жукова Філоненку, а також валюту, в якій саме мали передати відкат. Саме про це ішлося в зашифрованих фразах: «Конфеты передал» та «Конфеты в зеленой обертке или серой?». 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(439) "За версією слідства, у вересні 2016–січні 2017 року Філоненко отримав понад 2,44 млн грн хабаря від ТОВ «Оптимумспецдеталь». За таку суму він мав приховати махінації з оплатою за постачання товарів військового призначення на користь цієї фірми." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За версією слідства, у вересні 2016–січні 2017 року Філоненко отримав понад 2,44 млн грн хабаря від ТОВ «Оптимумспецдеталь». За таку суму він мав приховати махінації з оплатою за постачання товарів військового призначення на користь цієї фірми.

Як проходив розгляд справи?

НАБУ і САП оголосили Філоненку про підозру 25 жовтня 2022 року, а вже менш ніж за пів року, 23 лютого 2023-го САП передала обвинувальний акт до суду. 

Прокурор просив призначити Філоненку покарання: 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна.

Водночас захист наполягав на невинуватості Філоненка. На переконання адвокатів, у діях Філоненка був відсутній склад злочину, а господарські відносини між ТОВ «Оптимумспецдеталь» та Ізюмським приладобудівним заводом були абсолютно законними. Крім того, на думку захисту, строк досудового розслідування у цій справі закінчився ще у квітні 2022 року, а саме провадження мало бути закрите ще раніше на підставі пункту 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

На додачу, у НАБУ-САП вважають, що Філоненко набрехав у своїй декларації за 2020 рік. В ній він не згадав квартиру в Болгарії, яка належить його дружині, а вартість цієї нерухомості квартири у 2020 році становила 1,33 млн грн. Однак частину справи стосовно недостовірного декларування таки закрили через закінчення строків давності.

На вирок ВАКС Філоненко може подати апеляційну скаргу протягом 30 днів із дня проголошення вироку.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(361) "Прокурор просив призначити Філоненку покарання: 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна. Водночас захист наполягав на невинуватості Філоненка." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Прокурор просив призначити Філоненку покарання: 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна. Водночас захист наполягав на невинуватості Філоненка.