Сьогодні Вищий антикорсуд взяв під варту екснардепа Сергія Пашинського. Він фігурує у кримінальній справі щодо присвоєння «нафтопродуктів Курченка», а саме нафтопродуктів арештованого Одеського НПЗ.

Нафтопродукти заводу, які ввозила підконтрольна олігарху Сергію Курченка група компаній СЕПЕК, були арештовані ще в далекому 2014 році. У 2015 році арешт скасували, а нафтопродукти «зникли». 

Чому це сталося та які мало наслідки — розповідаємо далі.

Про які нафтопродукти йдеться?

Так звані «нафтопродукти Курченка» зберігалися на Одеському НПЗ, Херсонській нафтоперевалці та нафтобазі у Василькові. Планувалося, що їх реалізують за схемою «обірваного транзиту» — юридично вони мали проїхати Україну, та замість цього їх хотіли продати тут. Цими діями злочинці, зокрема, планували уникнути сплати різних податків і зборів. 

Та схему реалізувати не встигли, адже нафтопродукти опинилися під арештом як речові докази, а Курченко, олігарх часів Януковича, втік за кордон після Революції Гідності. 

Натомість в очільника групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка та екснардепа та тодішнього фактичного керівника АП Сергія Пашинського виник, за версією слідства, злочинний план — заволодіти нафтопродуктами.  З цією метою вони залучили низку менеджерів компаній, підконтрольних бізнесмену-співорганізатору Тищенку. 

Нафтопродукти Курченка були предметом цікавості багатьох бізнесменів — цю інформацію підтвердили також деякі свідки зі сторони НАБУ. Тож не дивно, що захоплення цього ласого шматка могли почати курувати й у найвищих відомствах.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(212) "Щоб заволодіти нафтопродуктами, Пашинський і Тищенко залучили низку менеджерів компаній, підконтрольних Тищенку. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Щоб заволодіти нафтопродуктами, Пашинський і Тищенко залучили низку менеджерів компаній, підконтрольних Тищенку. 

Що хотіли зробити з нафтопродуктами?

Суть схеми зводилася до того, що нафтопродукти виводили зі зберігання на Одеському НПЗ, Херсонській нафтоперевалці та нафтобазі у Василькові. Далі вони потрапляли під контроль держпідприємства «Укртранснафтопродукт».

Для цього Тищенку та Пашинському потрібно було пролобіювати зміни до Порядку реалізації речових доказів. Крім цих змін, підозрювані хотіли змінити й порядок надходження до держбюджету виторгу від проданих активів, дозволивши відтерміновувати виплати. 

Проєкт цих змін навіть зміг пройти погодження низки відомств, однак на перешкоді став негативний висновок тодішнього заступника Міністра юстиції Руслана Рябошапки. Саме через нього прем’єр-міністр не погодив зміни, тож вони не набули чинності. Та як кажуть правоохоронці, Пашинський і Тищенко все одно підшукали зручне для них ДП «Укртранснафтопродукт», яке вже на той момент мало скорочений штат та працювало лише для виплати заробітної плати.

Щоб влаштувати передачу нафтопродуктів, фігуранти вели перемовини з правоохоронцями. Внаслідок цього розслідувати справу Курченка доручили слідчим в Одесі, які й звернулися до суду з клопотанням про передачу арештованої сировини цьому підприємству. В листопаді Печерський райсуд Києва передав нафтові активи ДП.  

До слова, ще тоді один із захисників Сергія Курченка Андрій Федур, який наразі представляє в суді Сергія Пашинського, писав, що з Одеського НПЗ хочуть викрасти нафту на «десятки мільйонів гривень». 

Після цього фігуранти організували підписання між ДП «Укртранснафтопродукт» та підконтрольним Тищенку ТОВ «Укройлпродукт» договору продажу арештованих нафтопродуктів з можливістю відтермінування платежів на 2 роки та зниженою вартістю, що пояснювалося «вимушеністю продажу». 

Отримані від продажу кошти були виведені в банк матері Тищенка «Фортуна» через підконтрольні Тищенку ТОВ «Етанік стронг» та ТОВ «Трейд інвест компані». Згодом банк визнали неплатоспроможним, тож частина виплачених за нафтопродукти коштів просто зникла. Внаслідок цього держава зазнала збитків на 967 млн грн.   

У НАБУ також стверджують, що Пашинський та Тищенко спробували закупити інші нафтопродукти у білорусі та росії, щоб замаскувати зникнення арештованих нафтових активів. Після цього новозакуплені нафтопродукти були продані державі на потреби армії —  проте, як стверджує слідство, також за завищеними цінами.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(240) "Фігуранти продали арештовані нафтопродукти, а потім вивели їх у банк матері Тищенка «Фортуна», згодом визнаний неплатоспроможним." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Фігуранти продали арештовані нафтопродукти, а потім вивели їх у банк матері Тищенка «Фортуна», згодом визнаний неплатоспроможним.