Безпрецедентний судовий процес вперше в історії Ватиканський трибунал судить впливового сановника, колишнього соратника Папи Франциска!

27 липня на лаві підсудних опинився кардинал Анжело Беччу — один із найвпливовіших людей у Ватикані. У майбутньому він мав усі шанси стати наступним Папою, адже свою службу на Святий престол розпочав ще у далекому 1984 році.

Проте у 2021 році Анжело Беччу обвинуватили у зловживанні службовим становищем і розкраданні грошей. Разом з ним у справі фігурують іще девʼять осіб.

Анжело Беччу відповідав за фінанси країни, в тому числі розпоряджався грошима жертводавців. За версією слідства, робив кардинал це далеко не за призначенням.

З “легкої руки” кардинала Ватикан не дорахувався 350 мільйонів євро пожертвувань від вірян! За версією слідства, священнослужитель проводив незаконні фінансові операції з елітною нерухомістю в Лондоні. Угода, яку уклав Беччу, виявилася для Ватикану надзвичайно збитковою.

Частину цих грошей, зокрема, знайшли на рахунках брата Беччу кардинал перерахував 100 тисяч євро благодійній організації найближчого родича нібито “на благодійність, а не брату для власних потреб”. Проте сторона обвинувачення має іншу думку і наполягає, що брат кардинала на ці кошти купив своїй доньці квартиру в Римі.

Трохи романтизму в цю історію додає “жінка кардинала” — Сесілія Маронья. Беччу взяв її на роботу як “консультантку Ватикану з безпеки”. За пів року Держсекретаріат перерахував Мароньї 575 тисяч євро на звільнення католицьких монахинь і священників, яких тримають у заручниках у різних країнах. 

Однак Маронья вирішила витратити  гроші інакше на дорогі готелі та брендові  речі від елітних кутюр’є. 

Сам кардинал спростовує всі обвинувачення і налаштований довести світові свою невинуватість, називаючи себе “жертвою махінацій”.

Минулого тижня відбулося перше засідання у цій справі, наступне призначене на 5 жовтня. Адвокатам дали три місяці на вивчення матеріалів справи.