Верховна Рада України не знайшла необхідних 226 голосів за внесення змін до Закону “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів. “За” підтримку законопроекту №8265 у першому читанні проголосували 166 народних депутатів. До Парламенту його вніс президент України Петро Порошенко 13 квітнz 2018 року як “невідкладний”. Відтоді голосування регулярно переносилось.
Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International раніше закликало депутатів підтримати законопроект №8265.  Прийняття законопроекту мало стати кроком до зменшення корупції, збільшення прозорості у сфері публічних закупівель, економії бюджетних коштів та ефективності роботи органу оскарження. Пропоновані зміни підтримали всі стейкхолдерами.
Нагадаємо, що мав змінити законопроект №8265 у сфері закупівель:
1. Врегулювати “допорогові” закупівлі
Закон “Про публічні закупівлі” не регулює закупівлі на так звані “допорогові” суми (до 200 тис. грн для товарів і послуг та до 1,5 млн грн на роботи для звичайних замовників). Законопроект ввів би поняття “спрощених” закупівель від 50 тис. грн. Ця процедура схожа на процедуру відкритих торгів, але зі скороченими строками та без умови щодо обов’язкової участі мінімум двох учасників.
2. Дати можливість бізнесу виправляти технічні помилки протягом 24-х годин
Учасники нерідко допускають технічні помилки у тендерних пропозиціях через неуважність. Такі пропозиції відхиляються, замовники купують дорожче, а учасники з найвигіднішою пропозицією втрачають можливість укласти договір.
3. Дозволити подавати скарги через онлайн-систему
Це дозволило б не витрачати час Колегії АМКУ на обробку неоплачених скарг, зменшити навантаження та збільшити кількість розглянутих скарг.
4. Посилити відповідальність за порушення
До протиправних дій пропонувалось додати, зокерма, безпідставне застосування переговорної процедури закупівлі, необґрунтовану дискваліфікацію учасника, необґрунтоване визначення переможцем учасника.
5. Ввести електронні каталоги
Замовники змогли би при здійснені закупівель на допорогові суми обирати відповідний товар з електронних каталогів.