До 5-річчя Вищого антикорупційного суду Transparency International Ukraine презентує платформу «ВАКС вирішив». Це єдиний комплексний ресурс про топкорупційні справи ВАКС, — з усіма рішеннями суду, деталями, інфографіками з перебігом ключових подій у справах та аналітикою від експертів.  

За п’ять років роботи Вищий антикорупційний суд ухвалив уже понад 200 вироків, чим зламав стереотип  про те, що в Україні не існує правосуддя за корупцію. Ще майже 300 находяться на стадії судового розгляду. Саме для того, щоб зацікавлені в роботі ВАКС громадяни змогли розібратися у такому масиві антикорупційних справ та легко знаходили необхідну інформацію про різні провадження, TI Ukraine розробила спеціальну платформу «ВАКС вирішив»

Головна особливість нового ресурсу — розгалужена і зручна система пошуку. Знайти всю необхідну інформацію користувачі зможуть за ключовими словами чи прізвищем фігуранта. Тож якщо користувачу треба дізнатися деталі справи щодо конкретного високопосадовця, йому треба лише ввести прізвище фігуранта у пошукове поле — і система знайде потрібне провадження.

Також на платформі працює розширений пошук за ПІБ судді, прокурора, захисників, типом вироку, датою ухвалення рішень тощо, що стане корисним як для фахівців у правничій сфері, так і для журналістів та всіх зацікавлених. 

До того ж експерти TI Ukraine формують описи до справ, і користувачі отримують не тільки документи із системи, але й зібрану інформацію про кожен кейс, етапи його судового розгляду, позиції сторін захисту й обвинувачення. Кожна така інформаційна картка супроводжується інтерактивною інфографікою з перебігом ключових подій, яку можна також завантажити на свій пристрій. 

Окрім описів, експерти TI Ukraine щомісяця готують аналітику про справи, в яких фігурують народні депутати, олігархи та чиновники найвищих рангів. Також на платформі публікуються оперативні новини прямо з судових засідань.  

«TI Ukraine моніторить роботу ВАКС з першого дня його запуску — наші експерти регулярно відвідують судові засідання та досліджують діяльність суду, і вся ця робота зрештою вилилася у сайт «ВАКС вирішив». Наша платформа покликана ознайомити більше людей зі складним світом боротьби з топкорупцією, надати всю можливу інформацію про кожен конкретний кейс, а також дати правникам зручний інструментарій для нових досліджень у цій сфері. Закликаємо протестувати нашу нову платформу усіх, кому цікава ця тема!», — зазначила заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко.

Тепер усім охочим не треба витрачати час на пошуки інформації про топкорупційні справи, блукати серед масиву новин і реєстрів та шукати юридичні роз’яснення судового процесу. Це за вас зробить система, створена нашими експертами.

Платформа «ВАКС вирішив» створена Transparency International Ukraine в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст платформи  є винятковою відповідальністю Pact та його партнерiв i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США. 

Ми прагнемо створити якомога зручніший інструмент, який би допомагав у пошуку інформації про справи Антикорсуду, тож якщо ви маєте пропозиції з покращення продукту чи хочете залишити свій відгук, просимо звернутися до нас на адресу [email protected]

Довідково: 

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(424) "Наша платформа покликана ознайомити більше людей зі складним світом боротьби з топкорупцією, надати всю можливу інформацію про кожен конкретний кейс, а також дати правникам зручний інструментарій для нових досліджень у цій сфері." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Наша платформа покликана ознайомити більше людей зі складним світом боротьби з топкорупцією, надати всю можливу інформацію про кожен конкретний кейс, а також дати правникам зручний інструментарій для нових досліджень у цій сфері.

Катерина Риженко