Вибори і повномасштабна війна — несумісні. У цьому переконані понад 100 громадських організацій, які підписали спільну заяву із закликом до української влади не йти на такий небезпечний і необдуманий крок.

«Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому, — ідеться в заяві. — Ключовими є виклики, пов’язані з вільним формуванням політичної волі в умовах активної фази війни, неможливістю забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном, відсутністю політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(305) "Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю — і до значної дестабілізації держави в цілому

При цьому підписанти визначили такі причини, що унеможливлюють проведення повноцінних виборів під час воєнного стану.

  • Вибори самі по собі не дорівнюють демократії, а формальний акт голосування не є безумовним підтвердженням демократичності режиму. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними. Вибори — це не день голосування, а гучні дебати між різними таборами про кращу програму розвитку держави. 
  • Законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану. Частина 4 статті 83 Конституції України прямо забороняє припиняти повноваження парламенту й автоматично продовжує їх до обрання нового скликання після війни. 
  • Проведення виборів під час війни здатне підірвати національну єдність. Розкол суспільства може бути спровокований тим, що в умовах війни справжні герої воюють і ризикують своїм життям, натомість політики цинічно борються за владу. Доки військові й волонтери в силу своїх щоденних пріоритетів не зможуть брати участь у кампанії не лише як виборці, а й як кандидати, це стане приводом для внутрішніх протистоянь і непорозумінь.
  • Правовий режим воєнного стану законодавчо обмежує права і свободи, тоді як вибори потребують їх розширення та захисту. Згідно зі статтею 64 Конституції України, в умовах воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод, внаслідок чого під час війни неможливо повністю забезпечити свободу слова і преси, що є запорукою вільної та чесної конкуренції на виборах. 
  • Проведення навесні 2024 виборів президента Росії на тимчасово окупованих РФ територіях створить ілюзію закріплення «нових геополітичних реалій», до чого давно закликають Китай та РФ. 
  • Перед Україною постануть екстремальні безпекові та операційні виклики, які не можливо подолати жодними змінами до законодавства. Оскільки ~20% території нашої країни окуповані або є місцем бойових дій, ще ~20% перебуває в зоні безпосередньої досяжності артилерійських установок, а ракети і безпілотники запускають по всій країні, це створить безпрецедентні та невиправдані ризики. Ймовірна масована ракетна атака в день голосування унеможливить доступ громадян до дільниць та призведе до зриву процесу.
  • Українці підтримують продовження строку повноважень обраних органів влади до закінчення війни. Про це свідчать нещодавні загальнонаціональні репрезентативні опитування громадської думки.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(410) "Вибори самі по собі не дорівнюють демократії, а формальний акт голосування не є безумовним підтвердженням демократичності режиму. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Вибори самі по собі не дорівнюють демократії, а формальний акт голосування не є безумовним підтвердженням демократичності режиму. Якщо конкурентна політична боротьба неможлива в умовах війни, то вибори точно не є вільними.

«Ми закликаємо Верховну Раду не йти на проведення виборів під час війни. А політичні партії — і надалі працювати над демократизацією і розвитком власних організацій, не поляризуючи суспільні настрої з політичною метою. Водночас закликаємо міжнародних партнерів збільшити системну підтримку у військовій, гуманітарній та економічній сферах. Сама така злагоджена і спільна робота сприятиме тому, щоб війна закінчилася якнайшвидше перемогою України. І лише тоді справді демократичні вибори стануть можливими», — пояснює виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик

Представники громадського сектору визнають необхідність проведення виборів для нормального функціонування демократії в нашій країні. Але це має відбуватися за мирних обставин.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(400) "Ми закликаємо Верховну Раду не йти на проведення виборів під час війни. А політичні партії — і надалі працювати над демократизацією і розвитком власних організацій, не поляризуючи суспільні настрої з політичною метою" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

Ми закликаємо Верховну Раду не йти на проведення виборів під час війни. А політичні партії — і надалі працювати над демократизацією і розвитком власних організацій, не поляризуючи суспільні настрої з політичною метою

Андрій Боровик