Уже понад два роки оренда публічного майна в Україні відбувається винятково через електронні аукціони в Prozorro.Продажі. Це зробило процес швидшим і прозорішим для всіх. Війна внесла певні корективи у процедуру, однак оренда все ще відбувається через електронну систему. Пояснюємо, як ви можете орендувати державне або комунальне майно під час війни.

Де шукати майно під оренду?

Насамперед, радимо пошукати собі об’єкт до смаку серед оголошень про оренду на Prozorro.Продажі. Для цього перейдіть на вкладку оренда та застосуйте додаткові фільтри: наприклад, регіон або ключове слово. Це об’єкти, щодо яких уже обрано дату аукціону.

Якщо у такий спосіб вам не вдалося знайти потрібний об’єкт, пошукайте також серед Переліків об’єктів, щодо яких прийняли рішення про передачу в оренду.

Коли орендодавець ухвалює таке рішення, він має включити об’єкт в один з Переліків для оренди та опублікувати його в Prozorro.Продажі

Базово існує два типи переліків:

  1. Для майна, яке може орендувати через електронний аукціон будь-хто, крім тих, кому заборонено бути орендарями згідно зі статтею 4 Закону. Зокрема, це особи під санкціями, громадяни або підприємства країни-агресора, працівники орендодавця.
  2. Для майна, яке можна орендувати без аукціону та на яке можуть претендувати лише окремі особи, визначені статтею 15 Закону. Наприклад — органи державної влади, комунальні заклади, музеї, громадські організації спортивного або реабілітаційного спрямування.

Нещодавно серед фільтрів типів переліків в системі з’явився новий — “Релокація”. Це приміщення, які хочуть передати в оренду підприємствам, що перевозять своє виробництво з небезпечних регіонів.

На жаль, не всі орендодавці завантажують свої переліки в Prozorro.Продажі. Тож радимо, окрім системи, пошукати об’єкти під оренду також за допомогою сайту orenda.gov.ua та зокрема його мапи або на сайтах органів місцевого самоврядування.

Якщо вам сподобався певний об’єкт, ви можете подати заяву на його оренду. Тоді орендодавець розпочне підготовку аукціону й опублікує оголошення про нього. Сам аукціон під час воєнного стану має відбутися протягом 5-35 днів з моменту публікації оголошення. 

Якщо я хочу орендувати конкретний об’єкт, але його ще немає в Переліках?

Ініціювати передачу майна в оренду може будь-яка особа. Тобто, якщо вам сподобалося певне приміщення чи будівля у вашому місті, ви знаєте, що воно не використовується, і хотіли б його орендувати — перейдіть на один з акредитованих майданчиків і подайте заяву. 

Раніше орган управління мав до 40 робочих днів, щоб прийняти рішення, чи буде передавати об’єкт в оренду. Під час війни цей час скоротили до 7 робочих днів. Водночас, якщо орган управління не приймає жодного рішення, це буде вважатися згодою автоматично. Коли рішення буде прийнято, балансоутримувач має повідомити про це заявника та орендодавця. Останній має включити об’єкт до одного з Переліків і опублікувати оголошення про оренду протягом 20 робочих днів після цього.

Однак ці правила не працюють в зонах, де відбувалися або відбуваються активні бойові дії. Там рішення про передачу майна в оренду приймає військова адміністрація. Рішення балансоутримувача не потрібне.

Якщо я шукаю об’єкт під оренду для релокації?

Найзручніший спосіб для бізнесу зараз — подати заявку на релокацію. Держава допоможе підібрати приміщення у безпечному регіоні, а також, якщо потрібно, допоможе власне з перевезенням.

Саме для цієї програми створено переліки об’єктів для релокації. Туди входить не лише комунальне і державне майно, а і приміщення, які приватні власники готові здавати в оренду релокованим підприємствам.

Інший варіант — шукати об’єкт під оренду просто через Prozorro.Продажі та брати участь в аукціоні разом з усіма. Якщо оберете цей шлях, радимо звернутися до обласної військової адміністрації за місцем перебування бажаного об’єкта оренди, щоб  отримати клопотання про сприяння переміщенню виробництва. Якщо ви переможете на аукціоні, пред’явіть цей документ орендодавцю і зможете перші пів року платити за оренду по пільговому тарифу 1 грн/м². Важливо: таке клопотання треба отримати не пізніше, ніж за день до аукціону.

Як відбувається аукціон з оренди?

Коли ви обрали об’єкт на Prozorro.Продажі, з його сторінки потрібно перейти на один з авторизованих майданчиків, щоб подати свою пропозицію. 

На першому етапі майно виставляється на аукціон за 100% вартістю. Тобто у своїй пропозиції ви маєте запропонувати ціну, що вища за цю очікувану вартість. Також на цьому етапі потрібно сплатити гарантійний та реєстраційний внески. 

Якщо перший аукціон не відбувся — наприклад, не знайшлося зацікавлених покупців або покупець, який виграв аукціон, відмовився від покупки — оголошують другий етап. На ньому майно пропонується вже з 50% знижкою.

Якщо і другий аукціон не відбувся, проводять третій етап — так званий голландський аукціон. Майно виставляють, як і на попередньому етапі, з 50% знижкою, але електронна система автоматично та поступово знижує його вартість, поки хтось з учасників не зупинить аукціон. Це означатиме, що він готовий купити лот за цю суму. Після цього інші потенційні орендарі, якщо забажають, можуть запропонувати більшу суму, і тоді процес відбувається у зворотному порядку, як на звичайному аукціоні. Переможцем обирають того, хто запропонує найбільшу ставку.

Що робити переможцю?

Звісно, підписати необхідні документи. Усі документи: протокол про результати аукціону, договір оренди та акт приймання-передачі, в умовах воєнного стану можна підписувати електронним підписом. Хіба що ви самі захочете паперові документи з фізичним підписом. 

Переможець аукціону також має сплати авансовий внесок і забезпечувальний депозит. Раніше для державного майна їхній розмір визначав орган місцевого самоврядування, для комунального — вони становили по 2 місячні орендні плати. Однак на час війни авансовий внесок та забезпечувальний депозит сплачуються в розмірі однієї місячної орендної плати кожен. Водночас органи державної влади та місцевого самоврядування, Пенсійний фонд і бюджетні установи та організації взагалі звільнені від сплати цих внесків поки діє воєнний стан.

Детальніше про пільги в оренді державного та комунального майна під час війни, читайте у матеріалі.

Окрім цього, на період воєнного стану вся інформація про учасників, переможців аукціонів є анонімною та не розкриватиметься після аукціону. Не відображатимуться до закінчення війни в системі й документи за результатами аукціонів.