Саме у червні 2018 сформували законодавчу базу, згідно з якою аукціони з продажу державного і комунального майна почали проводити через Prozorro.Продажі. Це спростило процедуру продажу та, що важливіше, зробило її відкритою, прозорою та конкурентоспроможною.

Система Prozorro.Продажі побудована за принципом «усі бачать все». Дані про лоти, умови їх продажу, перебіг електронних аукціонів, їх учасників та переможців, укладені договори — уся ця інформація є у відкритому доступі. Кожен охочий може обрати об’єкт до вподоби та спробувати придбати його на аукціоні. 

Головні досягнення 

Рівний доступ до торгів та прозорість процедур приватизації сприяли активній участі приватних інвесторів. З моменту впровадження реформи за право придбати державне або комунальне майно змагалися понад 9 тисяч учасників — у середньому 3 на кожному аукціоні. Така конкуренція допомагала сформувати ринкову ціну за об’єкти — за результатами аукціонів стартова вартість проданих об’єктів зросла у понад двічі.  

Серед успішних кейсів приватизації – продаж готелю «Дніпро» (1,1 млрд грн), Калуської ТЕЦ (801 млн грн) та Львівської виправної колонії (377 млн грн), а також об’єктів спиртової галузі (понад 2,3 млрд грн).  

Запуск реформи активізував продаж не лише державного, але й комунального майна. З майже 5 тисяч успішних торгів понад 3 тисячі оголошені органами місцевого самоврядування. Примітний і той факт, що саме громади першими виставили свої об’єкти на продаж в системі Prozorro.Продажі. 

У результаті з моменту впровадження реформи приватні інвестори придбали майже 5 тисяч об’єктів державної та комунальної власності, внаслідок чого державі та громадам вдалось заробити 13,6 млрд гривень. Левова частка цих коштів — 9,8 млрд — надійшла у державний бюджет, а 3,8 млрд склали надходження до місцевих бюджетів. 

«Прозорро.Продажі — одна з революційних ініціатив та приклад того, як можна водночас покращувати економічну ситуацію і зменшувати простір для корупції. Transparency International Ukraine долучилася до створення цього проєкту, а після передачі державі — продовжила системно його підтримувати. Ми раді у такий спосіб долучитися до  реформи малої приватизації», — зазначає заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

Мала приватизація під час війни

На жаль, повномасштабне вторгнення внесло свої корективи в плани реалізації реформи — приватизацію призупинили. У липні 2022 TI Ukraine закликала парламент відновити та спростити приватизацію, яка могла пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету в умовах падіння економічної активності і стрімкого зниження ВВП.

Зрештою у вересні минулого року малу приватизацію відновили за новими, спрощеними правилами — і результати виправдали очікування. 

Показник у 900 млн грн, залучених до держбюджету за перший квартал 2023 року, став рекордним за останні 10 років. Усього ж за 10 місяців мала приватизація принесла у державний і місцеві бюджети 2,8 млрд грн. Водночас збільшилася не лише середня кількість учасників на аукціонах з продажу державного майна, але й ціна — у середньому до двох з половиною разів.

Крім того, Україна вперше продала морський порт за понад 200 млн грн. А торги за готель «Ермітаж» у центрі Києва викликали справжній ажіотаж. У них взяло участь 39 учасників, у результаті чого стартова ціна зросла майже у 15 разів та склала 311 млн грн — рекордний показник з моменту відновлення малої приватизації.

«Закликаючи парламент відновити приватизацію, ми були переконані що вона зможе стати додатковим джерелом доходів. І це стосується не лише одноразових вливань від продажу у бюджет для часткового покриття дефіциту та забезпечення потреб оборони. Приватизація забезпечує подальшу трансформацію активів, які приноситимуть постійний дохід та стимулюватимуть економічний розвиток країни», — пояснює юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак.

Успіх приватизації показав, що бізнес адаптувався до реалій війни та продовжує шукати нові можливості. А у власності держави залишається понад 3,2 тисячі підприємств, з яких кожне друге — збиткове або економічно неактивне. Вони не заробляють гроші для держави, а генерують заборгованість перед кредиторами, бюджетом та працівниками і є джерелом корупції. Тому TI Ukraine переконана, що попри війну мала приватизація повинна продовжуватись та працювати на відновлення країни. 

 

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(349) "Transparency International Ukraine долучилася до створення цього проєкту, а після передачі державі — продовжила системно його підтримувати. Ми раді у такий спосіб долучитися до  реформи малої приватизації" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Transparency International Ukraine долучилася до створення цього проєкту, а після передачі державі — продовжила системно його підтримувати. Ми раді у такий спосіб долучитися до  реформи малої приватизації

Іван Лахтіонов