UPD. Порт Усть-Дунайськ продано за 201 млн грн. На аукціоні з продажу порту перемогла вінницька компанія “Еліксир Україна”, яка займається реалізацією міндобрив з 2016 року. Бенефіціарний власник — Віхренко Валерій, власник компанії “Вімексім”, яка займається експортом зернових в Європу, Африку, Близький Схід і Азію.

 

Фонд державного майна вперше виставив на приватизацію морський торговельний порт.

17 січня відбудеться унікальна подія у сфері приватизації державного майна. Вперше в історії вітчизняної приватизації на продаж виставляється морський торговельний порт “Усть-Дунайськ”. 

Що відомо про об’єкт?

Порт “Усть-Дунайськ” був створений у 1978 році в дельті річки Дунай для обслуговування ліхтеровозної системи перевезень. Через вдале розташування на стику морських та річкових шляхів у 80-ті роки порт став базовим для перевантаження великотоннажних вантажів та єдиним гирловим глибоководним портом на Дунаї. У 1989 році обсяги перевалки вантажів зросли до 3,7 млн тонн на рік. 

На сьогодні підприємство переживає важкі часи: у 2013 році вантажообіг порту складав 900 тис. тонн, у 2019 — 71 тис. тонн, у 2021 ще менше — 64,3 тис. тонн. Доходи ж підприємства в основному забезпечуються коштом оренди потужностей порту та його плавзасобів. За підсумками 2021 року майже весь вантажопотік (94%) було перероблено однією приватною компанією — ТОВ «Краншип». Така ситуація відобразилась на фінансових результатах підприємства – останні чотири роки (2018-2021) ДП завершувало зі збитками.

З початком повномасштабного вторгнення порт був заблокований, адже він знаходиться надто близько до острова Зміїний, але одним із перших  відновив роботу — вже 1 квітня. З того часу в “Усть-Дунайську” оброблялись експортні та імпортні вантажі, завдяки чому за 9 місяців 2022 року ДП отримало мінімальний чистий прибуток – 848 тис. грн.

Сьогодні до складу єдиного майнового комплексу підприємства входить три основних активи в Одеській області:

  • порт у Вилковому; 
  • порто-пункт ”Кілія”;
  • база обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш.

Також підприємство має у своїх активах 15 суден, 4 плавпричали та 6 транспортних засобів.

Історія приватизації та умови продажу

Цікаво, що рішення про приватизацію порту було прийняте ще в кінці 2019 року. Тоді у Міністерстві інфраструктури, до сфери управління якого входило ДП, відмовились від ідеї передати об’єкт в концесію через збитковість підприємства. 

Протягом тривалого часу “Усть-Дунайськ” готувався до продажу і лише у червні 2021 року був включений до переліку об’єктів приватизації. У Фонді держмайна тоді повідомляли про готовність провести аукціон у жовтні 2021 року, але через перевантаженість судовими позовами та арештами майна підготовка об’єкта до аукціону затягнулася. Вирішити цю проблему допомогли прийняті у липні 2022 року зміни до законодавства, які дозволили приватизацію обтяженого майна. 

Стартову ціну об’єкта визначили у 60 млн грн. При цьому, покупець єдиного майнового комплексу Усть-Дунайського порту буде зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги підприємства із заробітної плати та перед бюджетом, а також не допустити звільнення працівників ДП.

Очікування від приватизації

Очевидно, що результати першої приватизації морського порту в Україні стануть показовими.  Насамперед на їх основі можна буде оцінити перспективи продажу подібних об’єктів в майбутньому, адже до цього українські порти або їх частини передавалися виключно в концесію або оренду, тобто залишалися у власності держави. 

Але для належного функціонування портам необхідні суттєві інвестиції, які держава зараз не в змозі забезпечити. Тож перехід до ефективного приватного власника допоможе залучити кошти, щоб модернізувати та запустити на повну потужності регіональних портів, що зокрема важливо в контексті реалізації т.з. “зернової угоди”. Відповідно, збільшаться і надходження до державного бюджету. 

При цьому нагадаємо, що в переліку об’єктів, які підлягають приватизації, знаходяться ще два морські торговельні порти — Білгород-Дністровський та Скадовський. 

Можливо, вони зможуть повторити успіх спиртзаводів, кінцева вартість яких на приватизаційних аукціонах у 2022 році в середньому зростала вдвічі. Це дало можливість державі за продаж шести заводів заробити 556 млн грн. По-друге, у ФДМУ повідомляли про інтерес європейських компаній до участі в цьому аукціоні. Тож  перший продаж морського порту дасть змогу виявити рівень зацікавленості іноземних інвесторів до об’єктів приватизації в Україні зараз, в умовах війни, та дасть можливість передбачити, наскільки така зацікавленість може зрости надалі в ході євроінтеграції України.

 

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.