За даними дослідження Світового банку, онлайн-аукціони в Prozorro.Продажі для оренди землі подвоїли фінансові надходження до місцевих органів влади.

В аналітичному звіті зазначається, що середня ціна оренди землі на онлайн-аукціонах, проведених з листопада 2021 по березень 2022 року в системі, зросла вдвічі зі $157 до понад $400 за гектар.

Нагадаємо, Prozorro.Продажі — система онлайн-аукціонів, яка допомагає державі та місцевій владі продати або передати в оренду майно та нерухомість за ринковою ціною. 

TI Ukraine також долучилася до створення цього електронного інструменту прозорості — таким чином ми допомогли зробити Україну сильнішою. Наша організація як співтворець дуже пишається, що Prozorro.Продажі сприяє функціонуванню ринку землі та збільшує доходи в державний та місцеві бюджети. 

За словами провідного економіста групи сталого розвитку та інфраструктури Дослідницької групи розвитку Світового банку Клауса Дайнінгера, перехід від непрозорих офлайн-аукціонів до повної диджиталізації став однією з ключових складових земельної реформи в Україні, що мала на меті підвищення прозорості та наближення ринку землі до європейських стандартів.

Раніше земельні аукціони в Україні проводилися офлайн та на недосконалій платформі СЕТАМ. Перехід до захищеної й прозорої системи з відкритим кодом в земельних аукціонах наприкінці 2021 року подвоїв ціни та зменшив барʼєри для участі в аукціонах. 

До речі, це не перший е-продукт для покращення держави й зменшення простору корупції, до створення якого долучилися TI Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit та Реєстр декларацій. Детальніше про досягнення організації читайте тут — https://bit.ly/TI_Ukraine

Якби цей механізм використовували одразу, починаючи з 2015 року, то сьогодні міськради мали б $500 млн на рік додаткових доходів від оренди. А це особливо важливо в контексті повоєнного відновлення України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(276) "Наша організація як співтворець дуже пишається, що Prozorro.Продажі сприяє функціонуванню ринку землі та збільшує доходи в державний та місцеві бюджети. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Наша організація як співтворець дуже пишається, що Prozorro.Продажі сприяє функціонуванню ринку землі та збільшує доходи в державний та місцеві бюджети.